“Büszke vagyok az üzletre!“ - évzáró beszélgetés a Figaro Bűvészbolt tulajdonosával

“Büszke vagyok az üzletre!“ - évzáró beszélgetés a Figaro Bűvészbolt tulajdonosával

Miközben a hivatásos előadóművészek sosem látott nehézségekkel néztek szembe, sok fiatal újrakezdte a bűvészkedést a pandémia alatt. Az új esztendőre ambiciózus terveket szövöget a Figaro, ismét lesz például videós bűvészverseny is. Az év utolsó napján Szabó István, a Figaro Bűvészbolt tulajdonosa beszél az elmúlt egy év történéseiről és jövőbeli terveiről.

Milyen volt szerinted ez az év? 

Ez egy nagyon nehéz év volt, ahol egyik pillanatról a másikra minden bizonytalanná vált körülöttünk. És itt nem elsősorban a Bűvészboltra gondolok: ha körbenézek a közvetlen környezetemben, sok rossz dolgot látok és ezért is nem akarok panaszkodni. A Bartókon a környező üzletekben jóideje ugyanazok a szomszédaink, szeretjük őket, jóban vagyunk. Az egyik bolt megszűnt, a másik boltban azon gondolkodnak, hogy lehetne a lehető legkisebb kárral véglegesen bezárni az üzletet, a harmadik bolt tulajdonosa pedig esténként felveszi a Netpincéres piros munkaruhát, hogy fenn tudja tartani az üzletét és magát. Rossz ezt látni.

És a bűvészekkel mi a helyzet? 

Nyilván nem jobb a helyzet a bűvészek és az előadóművészek között sem: lehet valaki az ország egyik legtehetségesebb bűvésze, lehet ebben egy csomó munka, energia, kitartás és pénz, évtizedek kemény munkájával felépített karrier és egzisztencia, most – remélhetőleg csak átmenetileg – minden kártyavárként omlik össze. Sokakkal beszélgettem a szakmából és az átmeneti hónapokban többen is civil foglalkozás után néztek. Olyan tehetséges előadóművészek, akiknek csak és kizárólag a színpadon lenne a helyük. De ez az újratervezés éve volt. Ehhez képest én nem panaszkodom: bár tavasszal a szabályozások szerint két hónapig zárva kellett lennünk és ez természetesen fájt nekünk, nálunk megy tovább az élet. Persze, másképp, mint ahogy terveztük. Viszont meg szeretnék osztani az olvasókkal egy fontos gondolatot: amit az emberek tehetnek, ha van pénzük, menjenek, vásároljanak és költsenek magyar kisvállalkozásoknál. Oké, lehet, hogy egy amerikai, esetleg kínai webshopban megtalálsz valamit mondjuk tíz forinttal olcsóbban. De az a webshop nélküled is jól van és profitot termel – szemben a magyar kisvállalkozással. 

 

Azért történtek jó dolgok is, nem?

Persze. Minden évben sok fiatal vág bele a bűvészetbe és ebben a Figaro Bűvészbolt fogja a kezüket, tanácsokat adunk, kellékeket ajánlunk és megmutatjuk, hogyan érdemes belevágni ebbe a szakmába. Azonban idén pont a pandémia miatt sok újrakezdő is volt, akik elmentek home officeba, lett egy csomó idejük magukra és a hobbijukra és leporolták az otthoni kártyacsomagokat. Ez jó. Mindeközben mi igyekeztük azt csinálni, amit eddig: minden hónapban megcsináltuk a Jam Session workshopot – ameddig lehetett, addig élőben és személyesen. Nagyon fontos, hogy a Figaro Bűvészbolt közösséget építsen, inspiráljon és motiváljon. És ezeken a workshopokon idén is remek szemináriumok voltak teljesen ingyen. Hadd emeljek ki néhányat: Susán Péter kreativitása egyszerűen elképesztő, hihetetlen ötleteket hozott a Jam Sessionre, de ott van például Hajnal Máté, aki bámulatos tehetséggel van megáldva, lélegzetelállító volt nézni a trükkjeit. Nagyon hálásak vagyunk nekik és mindenki másnak, akik szemináriumot tartott nálunk idén. Ők úgy készültek fel és fektettek sok munkát a szemináriumi anyagukba, hogy ahogy mi a szervezést, úgy ők a szemináriumokat is teljesen ingyen és bérmentve vállalták. A közösségért. 

“A pandémia miatt sok újrakezdő is volt, akik elmentek home officeba, lett egy csomó idejük magukra és a hobbijukra és leporolták az otthoni kártyacsomagokat.“

És idén újra volt videóverseny. Miért pont most rendeztétek meg ismételten ezt a versenyt?

A koronavírus első hulláma jó apropót teremtett arra, hogy több év szünet elővegyük a fiókból a videós bűvészversenyünket. Mikor, ha nem most. Működött. Jó volt látni, hogy több mint ötven jelentkezőt mozgatott meg a verseny, jó volt látni, hogy az egész szakma végignézte a nevezéseket és követte a verseny állását és az is hihetetlen, hogy már néhány nappal a verseny eredményhirdetése után kaptuk a privát üzeneteket, mikor lesz a következő. Jelentem, huszonegyben is lesz Figaro Videóverseny.

Beszéltünk már a pandémiáról, az üzlet által szervezett videóversenyről és a Jam Session eseményekről, de nem csak ezekből állt az év. Mit emelnél ki még? 

Ha általánosságban kell beszélnem, büszke vagyok az üzletre és annak kellékkínálatára. Ha nemzetközileg kell összehasonlítanom, egy pillanatig nem cserélném le a Figaro Bűvészbolt kínálatát és árait mondjuk a bécsi bűvészboltéval sem. És azt is ki szeretném emelni, hogy az elmúlt években tudatosan dolgoztunk azon, a polcainkon legyenek olyan trükkök is, amiket nemzetközi szinten is kiemelkedő magyar bűvészek találtak ki és alkottak meg. Szabó G. Gábor párlapos trükkje mellett többek között Hajnóczy Soma, Csirmaz András és Astor mutatványai is ott vannak a kínálatunkban egy ideje.

“Már néhány nappal a verseny eredményhirdetése után kaptuk a privát üzeneteket, mikor lesz a következő.“

Mit hoz a következő év? Milyen terveitek vannak? 

Idén kiadtunk egy olyan bűvészdobozt, ami hiányt pótol és amelynek a kellékeit bármikor szívesen adnám egy kezdő gyerek és fiatal kezébe – szemben az összes plázákban kapható gagyi és vacak bűvészdobozzal. Jövőre egy másik nagy tervünk van, az elmúlt évtizedekben számos kártyabűvészettel kapcsolatos kiadványt jelentettünk meg – ezek főleg oktatófüzetek – és egy ideje már nincsenek a polcainkon, miközben nagyon nagy érték és tudás van bennük. Szeretnénk ezeket újraszerkeszteni és egy átfogó, magyar nyelven még sosem látott és sosem olvasott komoly szakmai anyagot kiadni. Szóval jön egy kötet. Ami nagyon jó lesz. Emellett szeretnénk magasabb szintre emelni a videós anyagainkat, amihez új technikai eszközökre és egy új kamerára ruháztunk be – ennek már rég itt volt az ideje. 

És a rendezvények? 

Minden bizonytalan. Azt elmondhatom, nekem nagyon kényelmetlen volt online platformon lebonyolítani az idei utolsó két Jam Session workshopot, egyszerűen nem adja vissza az élő alkalmak élményét, de most nincs jobb, ezt fogjuk folytatni a következő hónapokban is. Amint lehet és biztonságos, visszatérünk az offline alkalmakra és jövő nyáron kétszer is szeretnénk Street Magic Napot szervezni, ha tehetjük – mert az idei nagyon jól sikerült, remekül éreztem magam.

“És szeretnék ehhez a feladathoz felnőni: szolgálni szeretném a Figaro Bűvészboltot, ápolni annak szellemi örökségét és továbbvinni azokat az értékeket, amiket nagyapám és édesapám is képviselt.“

Mi az, amit a boltban másképp szeretnél csinálni, mint korábban? 

Nézd, számomra a bűvészbolt nagyon sokat jelent. A bűvészet a szenvedélyem, élek-halok érte, az ünnepek közötti időt is bűvészkönyvekkel töltöttem és nincs jobb érzés annál, amikor több száz ember tapsol téged, miközben a színpadon állsz. De én sose leszek világhírű bűvész és sose fognak felismerni hétköznapi emberek a budapesti utcákon, hogy  “óóó, te vagy az a híres bűvész“. Nekem nem a saját karrierem, hanem a Figaro Bűvészbolt az első. Egy órási szellemi örökséget kaptam és bár ez egy hihetetlen ajándék, de közben óriási felelősség is. És szeretnék ehhez a feladathoz felnőni: szolgálni szeretném a Figaro Bűvészboltot, ápolni annak szellemi örökségét és továbbvinni azokat az értékeket, amiket nagyapám és édesapám is képviselt. Nekem ez az utam. A velem egykorúakat és a nálam fiatalabbakat könnyedén megszólítom, ők ott vannak a workshopokon, a hétköznapokban az üzletben és velük fröccsözöm egy csomag kártya kíséretében zárás után. Amiben fejlődnöm kell, hogy a nálam idősebb szakmabelieket is jobban meg tudjam szólítani és ők is érezzék, mit jelent mai napig a Figaro Bűvészbolt, a mi fényünk kicsit sem kopott meg, ez a hely kicsit más, de mégis ugyanaz, mint régen – és számunkra, számomra ők fontosak. Többek között ebben szeretnék fejlődni. 

Köszönöm a beszélgetést.

Én is köszönöm. És egy utolsó félmondat a végére: amellett, hogy hálával és köszönettel tartozom mindenkinek, aki idén vásárlásával támogatott minket, szeretném megköszönni a kollégáimnak, Ők egyszerre a barátaim is és ez nagyon sokat jelent számomra. Jövőre találkozunk.