Történetünk

Történetünk

A Figaro Bűvészbolt Magyarország legendás bűvészboltja: az ország első bűvészkellék szaküzletét a szakma emblematikus alakja, id. Szabó István, bűvésznevén Figaro nyitotta meg 1969-ben. Az üzlet azóta családi vállalkozás.

A kezdetek

A Figaro Bűvészbolt alapításának és első 50 esztendejének története egy különleges álom megtestesülése – id. Szabó István (Figaro) egyedülálló életútjának, értékteremtő kulturális tevékenységének, egy példaértékű és bátor életút mementója. A Bartók Béla út 31-ben található bűvészbolt a hazai bűvészet történetének egyik kulcsdarabja.

Id. Szabó István (1925-2012) Zalalövőn született, eredeti foglalkozása: fodrászmester – innen származott művészneve is, a Figaro. A ’40-es évek közepén kezdett bűvészkedéssel foglalkozni (első mestere Herczegh János volt), különleges karakterműsorában borbélyt alakított a színpadon, így különféle fodrászkellékekkel varázsolt (tűztálak, borotva, láng, cigaretta). Műsorával bejárta egész Európát, többször mutatta be műsorát a FISM bűvészvilágbajnokságon, miközben a legismertebb budapesti szórakozóhelyeken adott műsort a kor legjobb és legnépszerűbb előadóival (Potassy, Kovari, Rodolfo).

Külföldi útjai során sok bűvészkellék szaküzletet látott, innen jött az ötlet, hogy megalapítsa az ország első bűvészboltját. A bolt kezdetben egy fótóműteremmel közös albérletben működött a Bartókon, majd ugyanezen a helyen pár év múlva önálló lett – ez nem volt mindennapos dolog akkoriban. Ma már a Figaronak korszerű nyugati árukészlete van, azonban a rendszerváltás előtti évtizedekben – az ország elszigeteltsége miatt – minden kelléket külön, hozzáértő hazai iparosokkal kellett elkészíttetni. A Figaro Bűvészbolt létrejötte és működése tehát önmagában is varázslat volt – és tényleg szinte a semmiből indult az egész.

Az aranyévek

Az üzlet alapítója a szintén bűvész fiával (ifj. Szabó Istvánnal) a ’70-es évektől kezdve rendszeresen járt külföldre, kongresszusokra. A különleges Figaro-kellékeknek nagy sikere volt a külföldi bűvészek körében. 30 éven keresztül Európa minden jelentős bűvészkongresszusán árusítottunk (Magic Hands, FISM). 1998-tól Európában egyedi bűvész tárcák exportálásával kezdtünk foglalkozni.

Ifj. Szabó István (1954-2009) az első magyar bűvész volt,  aki close-up – tehát nem színpadi (!) – műsorral szerzett hivatásos előadóművészeti engedélyt a Fővárosi Nagycirkuszban. Több száz nemzetközi szakmai kongresszus résztvevője, előadója volt: Ausztria, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország, Svájc nemzetközi bűvész kongresszusainak állandó meghívottja. Kiemelten jelentősek: Europa Kongress Baden-Baden (3 alkalom), The Magic Hands Fachkongress (16 éven át) , Colombe D’Or Juan les Pins (11 éven át). 

A Figaro Bűvészboltban 2001-ben teljes felújítás történt, majd 2004-től saját kiadású oktató DVD-k jelentek meg, 2006-tól nemzetközivá vált az árukészlet, 2008-ban pedig elindult a figarobuveszbolt.hu weboldal. Id. Szabó István 2008-ban Pro Cultura kitüntetést vehetett át – hivatalos indoklás szerint kiemelkedő művészeti tevékenységéért és a Figaro Bűvészboltban végzett értékteremtő munkájáért. Az üzlet alapítója egészen idős korában is dolgozott a boltban – túl a nyolcvanon is. 

A jelen

A Figaro a mai napig családi vállalkozásként működik, a ’10-es években az alapító unokája vette át az üzlet vezetését. Szabó István olyan profi bűvészkollégákkal vette és veszi magát körül a napi munka során, mint Kelle Botond, Susán Péter és Kaszányi Roland. 

A legifjabb Szabó István a Szemfényvesztő Produkció bűvésze – amelynek keretein belül két évadon át az A38 hajó rendszeres fellépője volt -,  majd 2015-ben a milánói Világkiállítás (EXPOMilano) hivatalos bűvészeként több mint ötezer nézőt kápráztatott el. 

Hazánk leghíresebb bűvészei mind innen indultak – a Figaro ezért több mint üzlet, a bűvészek egyik elsőszámú találkozási pontja, ahol év közben számos ingyenes program, szemináriumok és bemutatók zajlanak.