“Megérkeztünk a tizedikhez!“ - évzáró beszélgetés a Figaro Bűvészbolt tulajdonosával

“Megérkeztünk a tizedikhez!“ - évzáró beszélgetés a Figaro Bűvészbolt tulajdonosával

Az új esztendőre ambiciózus terveket szövöget a Figaro. Az év utolsó napján Szabó István, a Figaro Bűvészbolt tulajdonosa beszél az elmúlt egy év történéseiről és jövőbeli terveiről.

Szimbolikus határhoz értünk? 

Teljes mértékben: ha jól számolom, szépen lassan megérkezünk a tizedik évhez, amióta hivatalosan is én vezetem a Bűvészboltot. A tíz év egy vállalkozás, vagy egy közösség életében nagy idő, ezért nagyon boldog vagyok. Jó ezt csinálni. Amikor 18 éves voltam, egy óriási szellemi örökséget kaptam és vettem át, talán fel sem fogtam, mekkorát. Ezért nagyon hálás vagyok azoknak, akik akkor segítettek, az első években különösen sokat jelentett ez a bolt életében. Köszönöm Petinek, Botondnak és Rolandnak.

Ők dolgoztak akkoriban a bűvészboltban? 

Igen, ami minden bizonnyal nekik is annyira álomszerű volt, mint nekem. De azért a kezdet nem volt könnyű, bár magabiztos voltam, jócskán bele kellett tanulnom a szerepembe. Ebben van a srácoknak nagy szerepük, a nehézségeken segítettek át. De nem csak ők, az utóbbi években Szabó Gábor kollégám támogatása és tanácsai is sokat jelentettek, őt egyfajta mentoromnak tekintem, aki mindig őszintén mondta el, szerinte mi jó és mi nem. Azt hiszem, jó lett volna, ha akkoriban még több rutinos és tapasztalt bűvész segít annyit, mint akkor Gábor. 

Milyen volt a Figaroban ez az év?

Furcsa. Egy évvel ezelőtt vettünk egy nagy levegőt és némiképp megnyugodtunk, mert minden jel arra mutatott, 2021 a pandémia utáni újrakezdés és az építkezés éve lesz. Nagyon sok tervünk volt. Ehelyett olyan volt az év első fele, mint amikor a GPS újra és újra jelez az autóban és megszólal, hogy “újratervezés”. Tavasszal nem volt más választásunk, a járványügyi szabályozások miatt megint egy időre be kellett zárnunk és a szakmai workshopokat is az online térbe vittük át. Működtünk persze tovább, ott a webshop, de azért az nem ugyanaz, mint személyesen találkozni és élőben előadni a bűvésztrükköket. Szeretünk bűvészkedni, ez a szenvedélyünk. Aztán ez a helyzet nem tartott örökké, a nyár, illetve az év második fele bőségesen kárpótolt bennünket, nem szeretnék csak panaszkodni.

“Egy óriási szellemi örökséget kaptam és vettem át, talán fel sem fogtam annak idején, hogy mekkorát.“

Jól számolom, idén minden korábbinál több szakmai programot, szemináriumot és workshopot szerveztetek?  

Jól számolsz, igen. Volt itt minden, nyáron ismét elvarázsoltuk amatőr barátainkkal a Margitszigetet, ez volt a Street Magic Nap, na meg több mint tíz esti workshopot, szemináriumot is szerveztünk Jam Session címmel. Nagyon büszke vagyok az idei utolsó Jam-re, amikor több mint ötven kollégánk kapcsolódott be online, jól esik, hogy ennyien részesei voltak annak az estének. Nem mellesleg szeretnék köszönetet mondani azoknak a bűvészeknek, akik nem sajnálták az idejüket, energiájukat – vállalták, eljöttek, szemináriumot tartottak nálunk és megosztották velünk tudásuk legjavát. Remek pillanatai voltak az évnek. 

És idén nem csak a szakma felé nyitott az üzlet, ezt jól tudom? 

Jól. Nagyon boldog vagyok, hogy csatlakoztunk idén a Bartók Boulevard Egyesület értéket, közösséget és kultúrát teremtő munkájához. Remek emberek helyben, akik számára a művészet és a Bartók a legfontosabb! Idén először csatlakoztunk az Eleven Ősz mozgalmas kulturális kavalkádjához a Bartókon, nyitottunk a helyiek és a művészetkedvelő budapestiek felé, kiköltöztünk a bolt elé egy hétvégére, street performaszokat csináltunk és ingyenes előadást tartottunk az üzlet történetéről. Így azoknak is meg tudtuk mutatni, milyen különleges helyi érték a Figaro, akik eddig nem tudták, mik vagyunk, éveken át csak elsétáltak az üzlet előtt. Szeretnénk még sok ilyet csinálni.

Mi volt a Figaro Bűvészbolt legsikeresebb kelléke, trükkje, vagy varázslata 2021-ben? 

Pont ugyanaz, mint régen. A legsikeresebb termékünk idén is a kezdőknek szóló Figaro Bűvészdoboz volt, ez nem újdonság, ez pont így volt harminc évvel ezelőtt is. 

“A legsikeresebb termékünk idén is a kezdőknek szóló Figaro Bűvészdoboz volt, ez nem újdonság, ez pont így volt harminc évvel ezelőtt is.“

Mire készültök jövőre? 

Igazából egészen egyszerű a terv: folytatjuk. Ott szeretnénk lenni az Eleven Tavaszon, továbbra is tartjuk szakmai programjainkat és persze szeretnénk sok jó új trükköt és bűvészkönyvet a Figaroba varázsolni. De mondok szívesen néhány izgalmas konkrétumot is…

Tessék! 

Egyértelműen szeretnénk tovább erősíteni online jelenlétünket és ha már itt a tizedik esztendő, amióta hivatalosan is itt vagyok, lassan elérkezettnek látom, hogy óvatosan belenyúljunk a bolt vizuális arculatába. Új és egységes lesz: egy hagyományokat követő, de megújult logóval, meg új cégérrel, cégtáblával. De ezek csak a külsőségek. Online még több tartalmat szeretnénk szolgáltatni, például hamarosan új címmel és új koncepcióval jelentkezik videósorozatunk a YouTube-on, megújul egy picit a weboldalunk és podcastet is fogunk csinálni – ez utóbbit már hosszú évek óta tervezem. Tíz éve készítek rádióműsorokat, 2021-ben húsz epizód könnyűzenei podcastet gyártottam le és több mint 250 interjút készítettem zenészekkel. Értek ehhez. Ha Ákos és a Tankcsapda is szívesen ül le velem beszélgetni, akkor miért ne csinálhatnék interjút szakmabeliekkel. Bűvészekkel. Ezek olyan beszélgetések lesznek, amelyek egy szűk rétegnek, a hazai bűvészeknek szólnak majd.

Van olyan célotok, amit még az idei évre terveztetek a Figaroban, de valamiért nem valósult meg? 

Igen és ennek nem hanyagság volt az oka, hanem pénzügyileg is újra kellett terveznünk magunkat. De az új esztendőben biztosan pontot teszünk egy projekt végére: könyvet adunk ki. Az elmúlt évtizedekben számos kártyabűvészettel kapcsolatos kiadványt jelentettünk meg – ezek főleg oktatófüzetek – és egy ideje már nincsenek a polcainkon, miközben nagyon nagy érték és tudás van bennük. Szeretnénk ezeket újraszerkeszteni és egy átfogó, magyar nyelven még sosem látott és sosem olvasott komoly szakmai anyagot kiadni. Szóval jön egy kötet. Ami nagyon jó lesz. 

Sok sikert kívánok a tervekhez! Hajrá, Figaro!

Hajrá! Köszönöm a beszélgetést és köszönöm mindenkinek, aki velünk volt idén. Folytatjuk!