Hihetetlen: így rejtettek el titkos térképeket Bicycle kártyalapokban!

Hihetetlen: így rejtettek el titkos térképeket Bicycle kártyalapokban!

Ha nagyon egyszerűen kéne fogalmaznom, csak ennyit írnék: a Bicycle kártya HÁBORÚPÁRTI. De tulajdonképpen tényleg erről van szó, ugyanis az Amerikai Egyesült Államokban székelő United States Playing Card Company (USPCC) által gyártott Bicycle kártyák a világháborúk idején nem csupán a szórakozás eszközei voltak, aktívan segítették a katonai erők népszerűsítését, sőt: hozzájárultak elfogott katonák szabadulásához is. 

PROPAGANDA

Háborúkat nem csak csatatereken vívnak, hanem a tömegkommunikáció megannyi szintjén is, hiszen a fegyveres konfliktusokban érintett országok vezetőinek meg kell győzniük saját lakosságukat a háború hasznosságáról, a “jó ügy” fontosságáról és arról, hogy katonáik valódi hőstettet hajtanak végre – szemben az ellenség gyalázatos cselekedeteivel. A Bicycle egy régi brand, kártyacsomagjaik több mint száz éve megtalálhatóak minden jóravaló amerikai háztartásban, így kézenfekvőnek tűnt az amerikai vezetés számára, hogy ezeket a paklikat is becsatornázzák a háborús propaganda gépezetébe. 

A USPCC vállalat az első világháború idején katonai és háborús tematikájú kártyacsomagokat adott ki, hogy népszerűsítse az amerikai katonákat és a bevételből hozzájáruljon az Egyesült Államok háborús költségeihez. Az 1917-es “War Series” például négy különféle pakliból állt, ezek mindegyike bizonyos fegyvernemeket reprezentált, a négy kártyacsomag

a Big Gun, a Dreadnaught, a Flying Ace és a Conquerer. 

SZÖKÉS KÁRTYALAPOKKAL

Hozzá kell tenni: NEM a katonai tematikájú kártyapaklik sztorija a legérdekesebb a Bicycle brand háborús szerepvállalásában. A második világháború idején a USPCC közreműködött egy titkos hadműveletben, amelynek célja az volt, hogy segítsék az elkapott amerikai katonák szökését. A USPCC olyan kártyacsomagot tervezett, amelyben a kártyalapok belső rétegeit térképek részleteivel látták el – ha a katonák vízbe áztatták a paklit és leválasztották a lapok külső rétegét, akkor előkerültek a térképek, amelyekkel a hadifoglyok pontos információkat kaptak a kijelölt területről és könnyen megszervezhették szökésüket.

Nem tudni, hány ilyen speciális kártyacsomag készült, az viszont bizonyos, hogy a német táborokban 316 szökési kísérletben volt szerepe a trükkös lapoknak. Mára mindössze két térképes kártya maradt fent jó állapotban, az egyik egy múzeumban látható Washingtonban, a másik egy magángyűjtő kollekcióját gazdagítja.