Miért firkáljuk össze a kártyákat?

Miért firkáljuk össze a kártyákat?

Filctoll elő, a néző firkál, aláír, rajzol, megjelöli a választott kártyát. A mai Figaros blogcikkben kiderítjük, mi az értelme ennek az egésznek.
Egy bűvészműsor közben szokásos eseménysor a következő: a néző húz, a bűvész pedig aláiratja vele a lapot. Mindez nem véletlenül történik: az aláírt kártyalap tulajdonképpen nem más, mint egy bizonyíték, amitől a bemutatott trükk még lehetetlenebbnek és elképesztőbbnek tűnik. Gondolj csak bele, így a közönséged fejben kizárja azt a lehetőséget, hogy a választott lapból több is van a csomagban. Sőt, így többnyire azt is elvetik tudat alatt, hogy a csomag valamilyen módon preparált, illetve trükkös. 
 
De mit csinálj azokkal a kártyákkal, amiket már összefirkáltak? – erre is bőven van ötletünk. 
1. A legpraktikusabb: semmit. A lapot akár egy másik néző is aláírhatja később, illetve utána is tudjuk használni. Tehát nem szükséges kidobnunk. Ez a skót módszer.

2. A költségesebb: adjuk ajándékba a nézőnek. Már nem egy régi ismerősömmel találkoztam, aki pénztárcájában rejtegette az évekkel ezelőtti lapját. Ez egy kézzel fogható emlék, a néző biztosan mutogatni fogja barátainak, kollégáinak a lapot, miközben téged emleget. És ha ezt egy rendezvényszervezővel csinálod, nem kérdés, kit fog legközelebb is fellépőnek hívni. 

JÓ-JÓ, DE MILYEN SZTORIVAL IRASSAM ALÁ A KÁRTYÁT?
 

1. ADJ AUTOGRAMOT

Kérd meg a nézőt, hogy ne csak szimpla aláírásával illesse a kártyáját, hanem szó szerint dedikálja is, a saját nevének leírása mellett írja oda a Tiédet is. (Valahogy így: “Irénkétől Istvánnak, tehát a világ legjobb bűvészének szeretettel“.) Először ez egy egyszerű, kedves játéknak tűnhet, de személyesebbé és közvetlenebbé teszi a mutatványt.

2. ÍRJ EGY KÍVÁNSÁGOT

Ne a nevét írja fel a néző, hanem valami mást, mondjuk egy kívánságot, amit mindig is szeretett volna. Ha a kártyával csoda történik, esetleg éppen felemelkedik a lap a csomag tetejére – természetesen az ő álma is valóra válik majd. Ugye hogy jól hangzik?

3. RAJZOLJ

A néző akár rajzolhat is a kártyára. Napocska, házikó – de én már kaptam egyszer egy egy pingvint is. 

4. ANNIVERSARY WALTZ

Össze is kapcsolhatod az előzőeket: a nézővel aláíratod az egyik lap képoldalát, majd egy másik szabadon választott kártya hátoldalára feljegyzi a kívánságát. Végül természetesen a lapok egyesülnek, ugyanannak a kártyának a hátán lesz a kívánság, ahol az aláírás is.