5 tipp online bűvészkedéshez

5 tipp online bűvészkedéshez

Az elmúlt egy év változásai soha nem látott kihívások elé állítottak minket. Az online meetingek és a virtuális előadások szépen lassan hétköznapjaink szerves részévé váltak, ehhez pedig nekünk bűvészeknek is alkalmazkodnunk kellett. Ebben a blogbejegyzésben összegyűjtöttünk neked néhány online műsorokkal kapcsolatos tippet, ötletet és észrevételt. 

1. Légy vizuális és gyors!
Van egy rossz hírünk, a közönség figyelmének fenntartása digitális platformokon keresztül sokkal nehezebb, mint élőben. A hosszú és bonyolult trükköket nehezen követik a nézők, ezért (amikor teheted) mutass vizuális és gyors trükköket. Ehhez persze nem feltétlenül kell új mutatványokat tanulnod, bátran használj olyan trükköket és kellékeket, amik korábban is ott voltak a repertoárodban: egy gyors érmetrükk, papírból pénz rutin, tűzpénztárca, wow card, level one.

2. Légy interaktív!
Attól még, hogy nincs fizikai kapcsolat a nézőkkel és nem egy térben vagytok, még bevonatod őket a műsorodba – sőt, bizonyos interaktív mutatványok még jóval hatásosabbak és sokkal inkább lehetetlennek tűnnek, ha online mutatod őket. Az egyik nagy amerikai online bűvész fórumon több bejegyzés is született arról, hogy a Rainbow Deck, a Mentalista Négy Kártyája és az Invisible Deck mutatványok az elmúlt időszak tapasztalatai alapján még nagyobbat szólnak a digitális térben. 

3.Használj ki minden lehetőséget!
A digitális platformokon számos olyan lehetőséget használhatsz ki, amiket élő előadásban egyáltalán nem: chat, kommentek, azonnali online kommunikációs eszközök. Egy-egy matematikai trükkhöz, vagy mentalista rutinhoz akár egyszerre az összes nézőt is be tudod vonni. (Akár arra is megkérheted a nézőidet, hogy hozzanak magukkal a műsorra egy sima pakli kártyát és csinálják pontosan ugyanazt a lapokkal a monitor előtt, mint amit te csinálsz az előadás közben. Képzeld csak: nem elég, hogy mutatsz egy trükköt kamerán keresztül, de az instrukciókat követve a nézőid is ugyanezt csinálják a nappalijukből, majd úgy lesz sikeres számukra is a mutatvány, hogy fogalmuk sincs, hogy csinálták. Varázslat. Ezeket a trükköket Do as I do mutatványoknak hívjuk és korábban is léteztek, de így még ütősebb, hogy a közönség nincs veled egy helyiségben.)

4. Adj elő olyan trükköket, amiket eddig még soha!
Egy-egy új mutatvány gyakorlásával és tökéletesítésével akár hosszú hónapokat is eltölthettél úgy, hogy aztán SOHA NEM ADTAD ELŐ élő közönség számára. Mindezt mondjuk azért, mert a trükk és a mozdulat szögigényes, tehát nem mindegy, a nézők honnan néznek téged. Az online platformok ebben is új horizontot nyitottak, a kamera fix szögből mutatja a trükkjeidet, ráadásul segít a monitorod is, hiszen kapásból magadat is látod szemből, könnyen csekkolhatsz mindent. 

5. Nagyon figyelj a fényekre!
Elég sok dologra oda kell figyelned, ha virtuális bűvészműsort adsz – ezek közül a megfelelő megvilágítás az egyik legfontosabb. Ha a fény nem megfelelő, vagy túl sok, akkor például a képen a kártyalap kiég és semmit nem látnak majd a trükkből a nézőid. Próbálj el előre mindent, nem hátrány, ha előre beállítod a fényeket, elpróbálod a műsorodat és azt a platformot is jól ismered, ahol az előadást tartod.