Tudj meg mindent a színpadi bűvészbotokról! (videó)

Tudj meg mindent a színpadi bűvészbotokról! (videó)

Villámgyors, látványos és nem is nehéz – a megjelenő és az eltűnő bot is a legnépszerűbb színpadi bűvészkellékek egyike. Pedig nem tartoznak az ősi trükkök közé: míg az összekapcsolódó karikákat, vagy a híres pohár-golyó játékot évezredek óta ismerik és használják a bűvészek, a megjelenő és az eltűnő bot is kvázi fiatal kellék – egyik pillanatról a másikra söpört végig a világon és vált a bűvészek kedvencévé. 

Ugyanakkor vitás kérdés, pontosan mikor találták fel ezeket a trükköket, az eltűnő bot első ötlete állítólag a Rosini művésznevű lengyel zsidó bűvészé volt, ám szakmai körökben Russell Walsh nevéhez kötik mindkét eszközt és trükköt. Walsh 1935-ben adta ki először az eltűnő bot trükkjét ”Vanishing Cane to Handkerchief” címmel, majd dobta piacra bő tíz évvel később ”Walsh’s Appearing Cane” címmel az első közismert megjelenő botot. A legtöbb ötlet és trükk ezekkel a kellékekkel a legendás argentin Fantasiohoz köthető.

Az első hazánkban használt megjelenő botoknak az egész szakma csodájára járt – egészen a kétezres évek elejéig ritka kelléknek számított, ám az ezredfordulót követően a Figaro Bűvészbolt állandó kínálatában is megjelent, így hamar elterjedt a magyar profi és amatőr bűvészek között az eszköz. 

Mire figyelj a kellékek használatakor? 

  • Ha még sosem használtál megjelenő botot, kezdéshez ne vásárolj be a drágább kivitelből. Az első lépésekhez, a gyakorláshoz és az első fellépésekhez bőven elegendő lesz számodra a műanyag verzió is.
  • A PRO fém bot veszélyes, olyan erővel működik, hogy helytelen használat esetén akár komolyabb kárt is tehetsz magadban. Ugyanakkor kétségtelenül megbízhatóbb, tartósabb és hatásosabb is a fém megjelenő pálca. 
  • Ha PRO megjelenő botod van fémből és vigyázol a kellékre, életed végéig tudod használni.
  • Amennyiben szállítod, illetve fellépésre viszed a megjelenő botod, az eszköz ideiglenesen összecsukható – de arra nagyon figyelj, hogy otthon nyitott állapotban tartsd, ebben az esetben fog legközelebb is szépen és jól működni.

A Figaroban háromféle bűvészbolt kapható különböző verziókban: a megjelenő bot (egy apró kendő változik át egy nagy sétapálcává), az eltűnő bot (itt a hatalmas bot változik át egy, esetleg két szép kendővé) és a fáklyabotot (egy tüzes fáklya változik át fémből készült bottá).

Ezekről az eszközökről külön videókat is forgattunk a Figaro Bűvészbolt YouTube csatornáján, ha bővebben is érdekel a téma, kattints: