Minden idők legszebb karikatrükkje – “Ki kicsoda?” (videó)

Minden idők legszebb karikatrükkje - "Ki kicsoda?" (videó)

Minden idők legszebb karikatrükkje - "Ki kicsoda?" (videó)

Ez a TÖKÉLETES színpadi produkció – ki kicsoda rovatunk mai részében Richard Ross Linking Rings rutinját ismerhetitek meg. 
Richard Ross (1946-2001) tizenhat évesen tanulta meg első trükkjeit, onnantól kezdve nem volt megállás karrierjében: a FISM Bűvészvilágbajnokság Nagydíját két alkalommal (1970, 1973) nyerte el versenyprodukciójával. 
 
Könnyed, elegáns, varázslatos – így írható le címszavakban Richard Ross Linking Rings rutinja, amely a maga műfajában kétségtelenül a legszebb is, nézzétek meg videón. 

Mi fizetjük a postaköltséget – ingyenes szállítás a Figaroban 12.000 forint felett

Mi fizetjük a postaköltséget - ingyenes szállítás a Figaroban 12.000 forint felett

Mi fizetjük a postaköltséget - ingyenes szállítás a Figaroban 12.000 forint felett

A Figaro Bűvészbolt csapata úgy döntött, mostantól – a járványügyi veszélyhelyzet idején – a 12.000 forint feletti online rendelések kiszállítása INGYENES a figarobuveszbolt.hu oldalról. Az üzlet így alkalmazkodik az új rendkívüli intézkedésekhez, az operatív törzs és a Miniszterelnök Úr bejelentéseihez. 

TÖBBFÉLE SZÁLLÍTÁSI OPCIÓK

A figarobuveszbolt.hu-n vásárlók ugyanakkor többféle szállítási opció közül is választhatnak majd a következő hetekben: miközben az ingyenes szállítás várható átlagos ideje 5-10 munkanap, választható gyorsabb kiszállítást biztosító fizetős ún. expressz szállítási lehetőség is, ezek az alábbiak.
  • EXPRESSZ szállítás utánvéttel: átlagos kiszállítás 2-4 munkanap, 2500 Ft.
  • EXPRESSZ szállítás előreutalásos fizetéssel: átlagos kiszállítás: 4-6, munkanap, 1990 Ft.

MIÉRT A MAGYAR POSTA?

A csomagok szállítását továbbra is a Magyar Posta Zrt-re bízza a Figaro Bűvészbolt, az üzlet tulajdonosa ezt a következőkkel indokolja: ”Ez egy racionális döntés, bár a posta megítélése tudom, nem a legjobb, de amikor mindenhol megáll az élet, nem látok jobb lehetőséget annál, minthogy a legnagyobb infrastruktúrával rendelkező és leginkább megbízható hazai céggel dolgozzunk együtt. Így minden csomag biztosan célba fog érni.” – mondta Szabó István, aki továbbá megjegyezte azt is, hogy abban az esetben, ha a Magyar Posta munkatársa a kézbesítéskor nem talál senkit a megadott címen, a legközelebbi postára viszik a csomagot, amit még bő egy hétig megőriznek és átvehető ott.

Figyelem: ha bűvész vagy, ezekre figyelj oda a Koronavírus miatt!

Figyelem: ha bűvész vagy, ezekre figyelj oda a Koronavírus miatt!

Figyelem: ha bűvész vagy, ezekre figyelj oda a Koronavírus miatt!

Nagyon sok nyilvános és zártkörű bűvészelőadás is elmarad az ország teljes területére hirdetett veszélyhelyzet miatt, mivel a Kormány megtiltotta a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Ha főállású bűvész vagy, nem várt nehézségekbe ütközhetsz a rendezvényes piacon, ugyanakkor némi szerencsével néhány kisebb előadásodat nem fogják majd lemondani. Ezekre figyelj oda műsor és bűvészkedés közben:

1. Használj gyakrabban új kártyacsomagot, a régit pedig tedd félre egy időre! A baktériumok bármilyen felületen ott maradhatnak néhány napig. 

2. Tartsd tisztán a kellékeidet, esetleg kezeld őket fertőtlenítő spray-vel! Ezeket az antibakteriális spray-ket jelenleg bármelyik gyógyszertárból be tudod szerezni 1.000 forint körül. 

3. Ha nem elkerülhetetlen és égetően szükséges, akkor ne érintse meg a kellékeidet a közönségből SENKI SE: teljesen felesleges például, hogy csak azért add ki a köteleidet, mert akkor meg tudják majd vizsgálni a nézők. 

4. Az a legegyszerűbb, ha kerülöd az ÖSSZES interaktív trükköt. Ne hívj ki senkit a színpadra és ne húzzon kártyát  a néző. 

5. Használj gyakran kézfertőtlenítő és kéztisztító gélt – akár műsor közben is. 

6. Kerülj minden olyan helyzetet, ahol kezet kell fognod. Ez bűvészként egy rendezvényen – műsor előtt és után is – különösen nehéz ügy. 

7. Ha lázas vagy, mondd le a fellépést, esetleg add át egy kollégának a műsort. 

Vegas sztárjai, akikért megőrülnek a bűvészek! – “Ki kicsoda?”​ (videó)

Vegas sztárjai, akikért megőrülnek a bűvészek! - "Ki kicsoda?"​ (videó)

Vegas sztárjai, akikért megőrülnek a bűvészek! - "Ki kicsoda?" (videó)

Él-hal értük az egész szakma és a világ legsikeresebb bűvészei között tartják őket számon. Néhány napja európa legnagyobb színháztermében léptek színpadra és a csak bűvészekből álló teátrum felrobbant a hangzavartól és a tapstól – ismerjétek meg Lance Burtont és Mac Kinget “Ki kicsoda?“ sorozatunk legújabb részében.
A világ legnagyobb bűvészkonferenciáját tartották hétvégén Blackpoolban, a headlinerek Uri Geller mellett a Las Vegasból ismert Mac King és Lance Burton voltak. Mac Kinget már akkor percekig tapsolták a színpadon, amikor mindössze csak a mikrofon felé fordult és bemutatkozott, Lance Burtonhöz pedig fél napon keresztül álltak sorba a BŰVÉSZEK, hogy aláírást kérjenek tőle.
 

LENGENDÁK

Lance Burton az 1982-es világbajnokság nagydíjasa, majd több mint harminc éven át Vegas ünnepelt sztárja volt, 15.000 előadását 2010-ig több mint ötmillióan látták. Megszámlálhatatlan tévés szereplése mellett számos szakmai és közönségdíjjal büszkélkedhet. 
 
Mac King pályafutása elején egyszemélyes comedy estjével járta az Egyesült Állampokat, az ezredforduló óta pedig Vegasban van önálló showja. Legismertebb mutatványa közben egy sárga esőkabátot visel, amit “láthatatlanná tévő“ kabátnak hív
 
És a lényeg: nézzétek meg egy-egy videójukat, a híres Backstage illúziót és Mac King Fool Usban bemutatott teljes produkcióját.

4+1 Valentin napi trükkötlet bűvészeknek

4+1 Valentin napi trükkötlet bűvészeknek

4+1 Valentin napi trükkötlet bűvészeknek

Téged is eltalált ámor nyila? Akkor nincs mit tenni: készülnöd kell Valentin napra – és ha szeretnéd igazán különlegessé VARÁZSOLNI a szerelmesek napját, négy plusz egy trükkötletet adunk hozzá.

Ha tanácstalan leányzó vagy, aki nem tudja, mivel lepje meg bűvész pasiját, jól figyelj, itt egy szerelmes témájú amerikai prémium kártyacsomag. Ha pedig bűvészkedsz és szerelmes is vagy, varázsold el párodat kártyatrükkökkel a Love Me pakli közreműködésével úgy, hogy közben tolmácsolod érzéseidet és szerelmi vallomásodat is. A Love me deck a szerelem szimbólumait sorakoztatja fel a kártyalapokon. A Theory11-es csomag a USPCC-nél készült, a fenntarthatóság jegyében gyártották és a nyomtatás növényi festékkel készült. Csillogó, dombornyomott doboz – tökéletes Valentin napi ajándék.

2. Szivacsszívek – mert az igazi varázslatok szívből jönnek

Varázslatos mutatvány szív alakú szivacslabdákkal. Ráadásul két trükk egyben.  A kis szivacsszívek az előadó ördögi kézügyességének hála vándorolnak ide-oda, eltűnnek és megjelennek, majd átváltoznak egy gigaóriási mutáns szivecskévé. 
 

3. Botánia csomag – virágos varázslat 

Mindenki jól tudja, hogy a Valentin nap valójában a virágüzletek tulajdonosainak ünnepe. Ennek ellenére a csajodnak MUSZÁJ virágot vinni. Mi lenne, ha kapásból több mint ötven különböző virággal készülnél? Ebben a trükkös csomagban ugyanis minden lap hátán egy-egy virág képe díszeleg, mindegyiken másik. A trükkben két kártyalap találja meg a párját, hatásos mutatvány. 
 
Az előadó egy lángoló fáklyával lép be a színpadra, majd egy simítás és a fáklya vörös rózsává változott. Könnyű kezelni, látványos belépőszám. 
 

5. Az igazság

Az az igazság, hogy az egész Valentin nap csak macera. Egy elég drága macera. Én ezért már évek óta ezt a napot az angliai Blackpoolban töltöm. Ott tartják olyankor a világ legnagyobb bűvészkonferenciáját – szóval én háromezer bűvésszel leszek a szerelmesek ünnepén.  
 
Ha te most nem jönnél Blackpoolba és nem tudod megúszni a Valentin napot, akkor válassz egy opciót az első négy ötletünkből és varázsold különlegessé az ünnepet.

Kattints a trükkök címére és videón is láthatod a mutatványokat.

Te hogyan tárolod a kellékeidet?

Te hogyan tárolod a kellékeidet?

Te hogyan tárolod a kellékeidet?

Egy ideig az ember bűvészkellékei elférnek egy dobozban vagy egy bőröndben. Majd idővel a dobozok száma egyre nő és már akár egy komplett szekrényt foglalnak el a kellékek. Extrém esetekben pedig akár komplett bűvész szoba kialakulásáról beszélhetünk. 
Kelle Botond, a Bűvész Blog főszerkesztőjének írása.

Nyilván, hogy a kellékei között ki mennyire tart rendet, az egyéni vérmérséklet kérdése, de talán jól letesztelheted a következővel kellékeid rendezettségének fokát. Nevezz meg egy kelléket, amit mondjuk legalább egy éve nem használtál, de ott lapul a szekrényedben. Most pedig állj fel a géptől és keresd elő. Ha 1-2 percnél hosszabb idő volt megtalálni, akkor bizony te is hozzám hasonlóan azok közé tartozol, akik nem annyira így:

mint inkább így szokták elrendezni az épp nem használt kellékeiket:

A viccet félretéve a fenti fotón látható átlátszó Ikeás tároló dobozokat sok hazai profi bűvész is előszerettel használja kellékei tárolására (többek között Nagy Molnár Dávid és Soma is). A dobozok előnye, hogy átlátszóak, így látod, hogy mi van bennük anélkül, hogy le kéne pakolnod és kinyitnod őket. Az, hogy mi melyik dobozba kerüljön pedig történhet akár műsortípusok szerint csoportosítva (gyerekbűvész kellékek, színpadi zenés, színpadi szöveges, close-up stb.), akár kellék típusonként rendszerezve (kártyák, golyók, kendők, dobókockák stb.). De ahogyan arról Leif Davidbeszámolt a fenti képen látható szekrények tulajdonosa Charlie Cadabranevű amerikai gyerekbűvész már egészen múzeumi katalogizálás szintre emelte a kellékei rendszerezését. Ugyanis ő egy excel file-ba rendezi azt, hogy melyik kellék melyik dobozban van. A file így néz ki:

Amint látod azt is vezeti, hogy az adott kellék milyen típusú műsorhoz jó, melyik korosztálynak, hogy hol tárolja a leírását vagy a dvd-t hozzá (ugyanis erre is külön file tároló szekrénye van).

Te hogyan tárolod a kellékeidet?

Hat egyszerű tipp gyakorláshoz

Hat egyszerű tipp gyakorláshoz

Hat egyszerű tipp gyakorláshoz

Ma néhány egyszerű tippet és tanácsot osztunk meg veled, mire figyelj gyakorlás közben. Ezek ugyan látszólag magától értetődő dolgok, mégis könnyen elcsúszhatsz rajtuk, vagy megfeledkezhetsz róluk – főleg akkor, ha még nincs akkora gyakorlatod. Lássuk:

1. Egyszerre egy trükköt

Biztos veled is megesett már, hogy egyszerre több trükköt is vásároltál, néztél, olvastál. Ezzel nincs is baj. Ám az a legbölcsebb, ha először csak egyetlen trükköt választasz ki és amíg nem sajátítottad el minden mozdulatát tökéletesen, nem tanulsz újat. 

2. Gyakorlás

Ha tudsz, akkor gyakorolj egy keveset minden egyes nap. Ez sokkal többet ér, mintha csak heti egyszer leülnél és órákon keresztül próbálgatnál egy új kártyaszínezést – az úgy nem fog menni.

3. Csak lassan!

Amikor gyakorolsz, akkor se siess, ne szaladj végig túl gyorsan a mozdulatokon. Add elő az egész mutatványt elejétől a végéig, elképzelve, hogy ez egy valós előadás. Épp úgy, ahogy a gyakorlatban.

4. Még mindig lassan

Amikor már élesben bűvészkedsz a néződnek, akkor se siess, a hirtelen mozdulat gyanús. Ellenőrizd sebességed és semmiképp se legyél túl gyors – lehet, hogy te kényelmesnek és természetesnek érzed a tempót, ám az még mindig gyors.

5. Látható minden?

Győződj meg arról, hogy mindent tisztán és jó látnak a nézők. Nézd meg, hogyan tartod a kezed. Ugye az nem takar semmit az előadás közben, amit gyakorlatban látni kéne?

6. Csökkentsd a felesleges mozgást

Távolítsd el azokat a mozdulatokat, gesztikulációkat, amelyeket a kezeddel teszel és nem adnak hozzá a trükkhöz, hanem csak gyanússá teszik. Attól még, hogy a kártyaszínezés közben három métert tesz meg távolságban a kezed, ugyanúgy jól sikerülhet a trükk, mintha kis amplitúdóval mozog.

6000 feliratkozó a Figaro Bűvészbolt YouTube csatornáján!

6000 feliratkozó a Figaro Bűvészbolt YouTube csatornáján!

6000 feliratkozó a Figaro Bűvészbolt YouTube csatornáján!

Elérte a 6000 feliratkozót a Figaro Bűvészbolt YouTube csatornája. A videómegtekintések száma már tavaly átlépte a kétmilliót.
A bolt YouTube csatornája mindig is az egyik legnépszerűbb bűvészettel foglalkozó hazai YouTube channel volt, nézzünk néhány statisztikát: 
 
  • a Pénzátszúrás a legnézettebb videó, több mint 200.000 megtekintést ért el,
  • Kelle Botond 2014-ben induló ”Botond megmondja” videósorozata idején nőtt legnagyobb ütemben a követők száma,
  • a legnézettebb ”Botond megmondja” epizód közel 60.000 megtekintéssel büszkélkedhet, kamumagyarázós trükkök voltak abban a részben,
  • tavaly januárban indult a ”Doktor Medzsik” videósorozat, ezekben Szabó István, Susán Péter, Kaszányi Roland és Gombkötő Alex mutat be bűvészbolti trükköket és kellékeket.
A hatezer feliratkozó száma pont egybeesett az új évtized kezdetével – a Figaro Bűvészbolt munkatársai úgy ünnepeltek, hogy készítettek egy néhány perces videós visszatekintést, mi történt 2010 és 2019 között a Figaro Bűvészbolt YouTube csatornáján.

Jó szórakozást a visszatekintéshez:

Ezek az év bűvésztrükkjei – Figaros instagram videók​

Ezek az év bűvésztrükkjei - instagram videók

Ezek az év bűvésztrükkjei - Figaros instagram videók

 Az év utolsó napjaiban szokás szerint mindenki számot vet és átgondolja, milyen volt az esztendő: mi ebben a blogcikkben az év legemlékezetesebb Figaros instagram pillanatait idézzük fel. Megmutatjuk most nektek a kedvenceinket, ezeket a trükköket mutattuk be és vettük videóra idén. Induljon a best of, kattints a mutatványok címeire a videókért.

Január: SZÖGHAJLÍTÁS
(A bűvészbolt weboldalán itt találod.)

Február: UFO repülő kockák
(A bűvészbolt weboldalán itt találod.)

Március: Óriás three card monte
(A bűvészbolt weboldalán itt találod.)

Április: Gombkötő Alex csatlakozik a Figaro Bűvészbolt csapatához

Május: PRO Eltűnő bot
(A bűvészbolt weboldalán itt találod.)

Június: Snowstorm
(A bűvészbolt weboldalán itt találod.)

Július: Óriáskártya TNR
(A bűvészbolt weboldalán itt találod.)

Augusztus: Megjelenő virág
(A bűvészbolt weboldalán itt találod.)

Szeptember: Blooming bouquet
(A bűvészbolt weboldalán itt találod.)

Október: Sudden deck
(A bűvészbolt weboldalán itt találod.)

November: Megjelenő zsebkendős dobozok
(A bűvészbolt weboldalán itt találod.)

December: Cicamancs
(A bűvészbolt weboldalán itt találod.)

Ha tetszett neked és jó móka volt, hogy végignézhetted ezeket a trükköket, akkor örömmel újságolhatjuk el, jövőre is toljuk a kontentet instán, kövess bennünket, hogy ne maradj le az új videókról sem: https://www.instagram.com/buveszbolt/

A bűvész, aki ért mindenhez és ezt megmutatja a színpadon is! – “Ki kicsoda?”​ (videó)

A bűvész, aki ért mindenhez és ezt megmutatja a színpadon is! - "Ki kicsoda?" (videó)

Xavier Mortimer - "Ki kicsoda?"

Xavier Mortimer olyat tud, amit senki más a világon: egyedülálló módon vegyíti a bűvészkedést a zenével, a zsonglőrködéssel, a komédiával, a tánccal és a pantomimmel. Igen, mindegyikkel. Egyszerre. A mai ”Ki kicsoda?” rovatban Xavier Mortimerre vetünk egy közelebbi pillantást.
A francia ezerarcú bűvész előadását mindenhol csodálattal figyelik, először olasz és francia bűvészfesztiválokon lett díjnyertes, később megválasztották műsorát a legjobb bűvészshownak Las Vegasban. Ez persze nem véletlen, Xavier titka minden bizonnyal összművészeti arzeáljában és abban rejlik, hogy egy valódi, nagybetűs MŰVÉSZ.
 
”Ki kicsoda?” rovatunkban fogadjátok szeretettel Xavier Mortimert:
 

5 last minute karácsonyi ajándéktipp bűvészek számára

5 last minute karácsonyi ajándéktipp bűvészek számára

5 last minute karácsonyi ajándéktipp bűvészek számára

Egy félrecsúszott karácsonyi bevásárlás akár rémálommá is teheti az ünnepet, előzd meg: ha bűvésznek keresel karácsonyi ajándékot, de tanácstalan vagy, akkor most segítünk és elmondjuk, hogyan kezdj hozzá a beszerzéshez. 
FOGYÓESZKÖZÖK
Ugye te sem akarod azt hallgatni – miközben egy csillagszóró van a kezedben -, hogy: ”óó, ez a trükk már megvan”, vagy ”ez nem is tetszik”. Menj biztosra, van néhány olyan bűvészeszköz és kiegészítő, aminek egy bűvész mindig örül. Ezek olyan fogyóeszközök, amik egy idő után elhasználódnak: kártya, bűvészkötél, thumb tip, loop, pk ring. Vagy hosszabb távon ugyan, de ugyanígy elhasználódhatnak az összekapcsolódó karikák, vagy egy műanyag megjelenő bot is. 
 
Ha a pasid/rokonod bűvész és él-hal a kártyákért, egy prémium minőségű csomaggal nem lőhetsz mellé. Ezek nem cinkelt, preparált, vagy trükkös csomagok, de nagyon szépek és extrán jó minőségűekbiztos megdobogtatod velük az ajándékozott szívét, ráadásul az sem fogja zavarni, ha te Szenteste megint a Reszkessetek betörőket akarod nézni a tévében, mert egész éjszaka a karácsonyfa alatt fog üldögélni a kártyáival.
 
Sajnos az ember nem mindig teheti meg, hogy százezreket költve rangos külföldi bűvészkongresszusokon lesse el a trükköket különféle világhírű bűvészektől. De ha a többszörös Got Talent tévéshow-győztes és világbajnok Shin Limhez nem tudtok kiugrani Las Vegasba, akkor inkább hozd el személyesen Shin Limet a karácsonyfátok alá: videói és At the table oktató szemináriuma kapható a Figaro Bűvészboltban. Ez persze csak egy tipp a sok közül, nézz szét a Média menüpontunkban, egy csomó hasznos oktató DVD lemezzel és könyvvel rendelkezünk. Az At the Table DVD-k mind igazi kincseket rejtenek, ezek online szemináriumok felvételei, ahol több órán keresztül trükköket tanítanak világhírű bűvészek. Geoff Willams At the table szemináriuma például nagy kedvencünk és szinte mindenféle műfajban elképesztő ötletei vannak – a látványos színpadi bűvészettől kezdve a kártyatrükkökökön át a mentalizmusig.  
 
Tök felesleges titokban nyomozni, milyen kellékei vannak bűvész ismerősödnek. Inkább keresgélj neki valami olyat, ami tuti nincs neki, mert a Bűvészboltba is újdonságként érkezett. A Visualies például egy újgenerációs trükkös pakli, alapjaiban rengette meg a bűvészvilágot és több mint 50 trükkös kártyalapot tartalmaz egy részletes online videómagyarázattal.
 
Igen, Kelle Botond és Hajnóczy Soma új könyve kezdőknek szól ugyan, de ideális ajándék lehet egy profi bűvész számára isnéhány mutatvány konkrétan még minket is meglepett itt a Bűvészboltban. Az ”Elképesztő trükkök” a HVG kiadó gondozásában jelent meg, igényes keményfedeles könyv több mint 300 fotóval. Szép karácsonyi ajándék.

A bűvész legjobb barátai: a Thumb Tip, a Loop és a PK Ring.

A bűvész legjobb barátai: a Thumb Tip, a Loop és a PK Ring.

A bűvész legjobb barátai: a Thumb Tip, a Loop és a PK Ring.

Mindössze néhány olyan segédeszköz van a bűvészetben, ami annyira sokoldalú, hogy a close-uptól kezdve a mentalizmusig számos egymástól teljesen különböző mutatványt meg lehessen vele csinálni. Most erre hozok három népszerű példát és megpróbálok összeszedni néhány velük bemutatható trükköt. Rögtön a kedvencemmel kezdem. (Kelle Botond, a Bűvész Blog főszerkesztőjének írása.)

Thumb tip

Másnéven Daumenspitz vagy műujj. Én gyakran szoktam egy műsorban akár 3 mutatványnál is használni. Néhány vele bemutatható trükk: kendőeltüntetés, papírpénz átváltoztatás, só eltüntetés és megjelentetés, aprópénz eltüntetés, banknight, bill in lemon, torn and restored tissue, kötélvágás, billet swich, kendőszínezés, blendo és még nagyon hosszan lehetne sorolni…

Loop

Nem véletlenül használja ezt Criss Angeltől Dynamo-n át minden tv-s bűvész, ha trükköt kell mutatnia. A vele bemutatható trükkök tárháza is igen széles: Hanuted deck, bankjegy lebegtetés, buborék lebegtetés, PK toches, szemüveg feldöntés, toll táv mozgatás, rising card stb.

PK ring

Talán a thumb tip után a legszélesebb körben használható segédeszköz. Kinézetre egy hagyományos gyűrűnek tűnik, így észrevétlenül megbújik a kezeden. Viszont mikor trükközni kell nagyon jó szolgálatot tesz például ezeknél a mutatványoknál: impromotu chup cup, mátrix, érme áthatolás az üvegasztalon, kupak áthatolás az üvegen, óramegállítás, elrejtett tárgy megtalálása, stb.

Ráadásul a három segédeszköz egymással kompatibilis, vagyis használatuk nem zavarja egymást, nyugodtan használhatod mindhármat felváltva. Ha esetleg nem tudod, hogy valamelyik trükk név mit takar, vagy hogy pontosan hogyan kell ahhoz az adott kelléket használni, csak gyere be az üzletbe és elmagyarázzuk!

Most még többet bűvészkedünk – ünnepi nyitvatartás

Most még többet bűvészkedünk - karácsonyi nyitvatartás

Most még többet bűvészkedünk - ünnepi nyitvatartás

Beköszöntött a hóesés és az advent, mindjárt itt a Mikulás – úgyhogy mostantól reggeltől estig várunk téged. Sőt, még vasárnap is. Startol az ünnepi nyitvatartás.

HÉTFŐ-SZOMBAT: 10:00-18:00,
DECEMBER 8. VASÁRNAP: 11:00-13:00,
DECEMBER 15. ÉS 22. VASÁRNAP: 11:00-17:00,
DECEMBER 24. 10:00-12:00.

Jótékonysági akcióba kezdett a Bűvészbolt – csatlakozz te is!

Jótékonysági akcióba kezdett a Bűvészbolt - csatlakozz te is!

Jótékonysági akcióba kezdett a Bűvészbolt - csatlakozz te is!

jótékonysági akciót hirdetett Karácsony közeledtével a Figaro Bűvészbolt. Az idén ötvenedik születésnapját ünneplő üzlet munkatársai arra kérik a hazai bűvészeket, csatlakozzanak a kezdeményezéshez.
A Figaro Bűvészbolt YouTube csatornáján közzétett videóban Kaszányi Roland, Gombkötő Alex és Szabó István mondta el a felhívás részleteit. ”Úgy döntöttünk, hogy mi is segítünk és 50.000 forint értékben válogatunk össze gyerekeknek való bűvésztrükköket, ezeket aztán elvisszük a budapesti Mikulásgyárba. Így a kellékek később nehézsorsú gyerekekhez kerülnek majd.” – mondta Szabó István, a Bűvészbolt tulajdonosa. 
 
Ugyanakkor a kezdeményezés egy összefogás is egyben: az üzlet munkatársai várják a hazai bűvészek és művészetkedvelők saját felajánlásait is: megunt, alig használt, gyerekeknek való bűvésztrükköket és kellékeket, amelyek rendelkeznek használati útmutatóval is. ”A kezdeményezéshez nálunk december 16-ig tudtok csatlakozni, hozzátok el a trükköket ide hozzánk a Figaro Bűvészboltba, mi összegyűjtjük az ajándékokat és elvisszük a Mikulásgyárba. A magyar bűvészek nevében.” – tette hozzá István.
 
A felhívás videója itt nézhető meg:

Miért firkáljuk össze a kártyákat?

Miért firkáljuk össze a kártyákat?

Miért firkáljuk össze a kártyákat?

Filctoll elő, a néző firkál, aláír, rajzol, megjelöli a választott kártyát. A mai Figaros blogcikkben kiderítjük, mi az értelme ennek az egésznek.
Egy bűvészműsor közben szokásos eseménysor a következő: a néző húz, a bűvész pedig aláiratja vele a lapot. Mindez nem véletlenül történik: az aláírt kártyalap tulajdonképpen nem más, mint egy bizonyíték, amitől a bemutatott trükk még lehetetlenebbnek és elképesztőbbnek tűnik. Gondolj csak bele, így a közönséged fejben kizárja azt a lehetőséget, hogy a választott lapból több is van a csomagban. Sőt, így többnyire azt is elvetik tudat alatt, hogy a csomag valamilyen módon preparált, illetve trükkös. 
 
De mit csinálj azokkal a kártyákkal, amiket már összefirkáltak? – erre is bőven van ötletünk. 
1. A legpraktikusabb: semmit. A lapot akár egy másik néző is aláírhatja később, illetve utána is tudjuk használni. Tehát nem szükséges kidobnunk. Ez a skót módszer.

2. A költségesebb: adjuk ajándékba a nézőnek. Már nem egy régi ismerősömmel találkoztam, aki pénztárcájában rejtegette az évekkel ezelőtti lapját. Ez egy kézzel fogható emlék, a néző biztosan mutogatni fogja barátainak, kollégáinak a lapot, miközben téged emleget. És ha ezt egy rendezvényszervezővel csinálod, nem kérdés, kit fog legközelebb is fellépőnek hívni. 

JÓ-JÓ, DE MILYEN SZTORIVAL IRASSAM ALÁ A KÁRTYÁT?
 

1. ADJ AUTOGRAMOT

Kérd meg a nézőt, hogy ne csak szimpla aláírásával illesse a kártyáját, hanem szó szerint dedikálja is, a saját nevének leírása mellett írja oda a Tiédet is. (Valahogy így: “Irénkétől Istvánnak, tehát a világ legjobb bűvészének szeretettel“.) Először ez egy egyszerű, kedves játéknak tűnhet, de személyesebbé és közvetlenebbé teszi a mutatványt.

2. ÍRJ EGY KÍVÁNSÁGOT

Ne a nevét írja fel a néző, hanem valami mást, mondjuk egy kívánságot, amit mindig is szeretett volna. Ha a kártyával csoda történik, esetleg éppen felemelkedik a lap a csomag tetejére – természetesen az ő álma is valóra válik majd. Ugye hogy jól hangzik?

3. RAJZOLJ

A néző akár rajzolhat is a kártyára. Napocska, házikó – de én már kaptam egyszer egy egy pingvint is. 

4. ANNIVERSARY WALTZ

Össze is kapcsolhatod az előzőeket: a nézővel aláíratod az egyik lap képoldalát, majd egy másik szabadon választott kártya hátoldalára feljegyzi a kívánságát. Végül természetesen a lapok egyesülnek, ugyanannak a kártyának a hátán lesz a kívánság, ahol az aláírás is.

Elképesztő kézügyessége van, de őrült hülyeségeket csinál a színpadon. (videó)

Elképesztő kézügyessége van, de őrült hülyeségeket csinál a színpadon. (videó)

Rune Klan - “Ki kicsoda?”

Vigyázz, Rune Klan addiktív: ha elkezded nézni a netes videóit, pillanatok alatt beszippant és arra eszmélsz, hogy már órák óta csak őt bámulod. ”Ki kicsoda?” rovatunkban ma Rune Klanra veszünk egy közelebbi pillantást. 
Rune Klan a bűvészvilágban először tiniként tűnt fel. Amikor megjelentek az első szakmának szánt videói, alig múlt húsz esztendős, elég csúnya volt, kövér és rosszul öltözött – de az összes bűvész megőrült kézügyességi érmetrükkjeitől.
 
Rune sztár lett Dániában, ráadásul közben mindenfélébe belefogott. Sikerrel. Joshua Jay közreműködésével kiadott egy zseniális bűvészkönyvet (ez persze nem csak egy szimpla könyv, amiben jó trükkök vannak, de egyben egy nagy képregény is), 2009-ben tévéműsort kapott a dán Channel 5 főműsoridejében Hokus Fucking Pokus címmel, később átnyargalt a YouTube-ra, élt és alkotott amerikában, most pedig Dániában turnézik új műsorával, aminek csak áprilisban és májusban 22 – várhatóan teltházas – állomása lesz.
 
A hozzáértők egy része arról beszél, hogy tulajdonképpen senki nem ötvözi olyan tökéletesen a stand-up comedyt és a bűvészkedést, mint ő. Egy olyan videót hoztunk el most Rune Klantól, amely Trickyleaks című YouTube sorozatának egyik része: a videóban érmerutin, kártyatrükk és egy cérnatépés mutatvány is van – miközben viccesen járja körbe a néhány évvel ezelőtti gazdasági és pénzügyi világválság kérdését. Vicces, érdekes és színvonalas. Jó szórakozást. 
Bónusz: találtunk egy összeállítást Rune Klan korábbi műsoraiból is. Vicces nyitótrükk, óriási pohár-golyó rutin és sok más ritkaság, nézzétek meg ti is. 
 

Ez a trükkös számolás nélkülözhetetlen a kártyabűvészetben!​

Ez a trükkös számolás nélkülözhetetlen a kártyabűvészetben!

Ez a trükkös számolás nélkülözhetetlen a kártyabűvészetben!

Ha vannak nélkülözhetetlen mozdulatok a kártyabűvészetben, akkor az Elmsley Count biztosan közöttük van.

Az Elmsley Count egy különleges számolási technika, amelynek eredeti neve Ghost Count volt és Alex Elmsley 1967-es “4 Card Trick” kötetében jelent meg. A mozdulat az E-Y-E Count-ból indult ki, melyben Edward Victor csupán három kártyát használt.

Az Elmsley Count elsősorban négy kártyalap trükkös átszámolására szolgál. A mozdulat népszerűsége napjainkig töretlen, számos variációja van és nélkülözhetetlen egy igazán jó kártyabűvész eszköztárából. Találkozhatsz a mozdulattal a Figaro Bűvészbolt az ART és STAR oktatóvideóin, illetve a Változó Kártyák párlapos trükkben is.

Gyorsan vésd fel bakancslistádra az Elsmley Count nevét – ha gyakran szoktál kártyával bűvészkedni, de még nem tanultad meg ezt a mozdulatot, akkor gyerünk, usgyi.

Tipp: a Változó kártyák trükkben újra és újra az Elmsley Countot kell ismételgetned. Ha el akarod sajátítani a trükkös számolást, érdemes nekilátnod ennek a mutatványnak. 

Az alábbi videóban megmutatjuk neked élesben is, hogy néz ki az Elmsley Count egy trükk közben. Jó szórakozást a Változó kártyákhoz!

Kicsit azért szégyelled, de jót nevetsz egy fingópárnán! (videó) Otto Wessely – Ki kicsoda?

Kicsit azért szégyelled, de jót nevetsz egy fingópárnán! (videó)

Otto Wessely - "Ki kicsoda?"

Megtaposott műgalambok, széteső asztal és nézők közé dobált kellékek – Otto Wessely egy klasszikus bűvész műsorának paródiáját adja elő a színpadon, ami bár elsőre teljes káosznak tűnik, minden másodperce előre megtervezett és tudatos. “Ki kicsoda?” rovatunkban ismerjétek meg a bűvészek egyik kedvenc bűvészét, ő Otto Wessely.

A BŰVÉSZMŰSOR, AMIBEN SEMMI NEM SIKERÜL

Wessely egy 75 éves osztrák-francia bűvész, aki bő negyedórás műsorával járja évtizedek óta a varietéket és bűvészkongresszusokat. Az egy dolog, hogy már többször gálázott a világ legnagyobb bűvészkongresszusán Blackpoolban és a FISM Bűvészvilágbajnokságon is, de kevesen mondhatják el magukról, hogy egyszerre 3.500 bűvész tapsolta álló ovációval a produkciójukat. 
 
Otto Wessely már 1980-ban is feltűnt néhány percre Paul Daniels legendás szilveszteri tévéműsorában, a komoly szakmai ismertség pedig két évvel később jött el számára, a svájci rendezésű FISM-ön világbajnok lett comedy magic kategóriában. Több komoly szakmai díj tulajdonosa, pariódiaműsora mellett van egy techno actje is, amelyben tulajdonképpen csak és kizárólag eltűnő, illetve megjelenő botokkal bűvészkedik több mint négy percen keresztül – mindezt techno zenére.  
 
Wessely paródiaműsora – ahogy a humor általában – némiképp megosztó, de mégis szinte minden bűvész imádja. Kicsit szégyelled ugyan, de hangosan nevetsz még egy fingópárnás poénon is. Meg úgy az egész műsoron. Nézzétek meg Otto Wessely műsorát vágatlanul a 2018-as Masters of Magic bűvészkongresszusról: 

 

5 nyomós érv, miért találkozz Latin-Amerika bűvészbajnokával.

5 nyomós érv, miért találkozz Latin-Amerika bűvészbajnokával!

5 nyomós érv, miért találkozz Latin-Amerika bűvészbajnokával!

Ha a bűvészet szerelmese vagy Te is, nem akármilyen lehetőség előtt állsz: szombaton Budapestre látogat Ignacio López – CSAK EGYETLEN NAPRA. Latin-Amerika bűvészbajnoka két órás oktató szemináriumot tart, majd a Varázs-Szalon bűvészshow sztárfellépője lesz. Összeszedtünk számodra öt nyomós érvet, miért ne maradj le az év egyik legjobban várt szakmai eseményéről:

1. NEM CSAK KÁRTYA

Bár Ignacio López kártya kategóriában is komoly díjakat vihetett már haza, most parlour és stand-up szemináriumával készül – tehát olyan mutatványokkal, amelyeket nagyobb közönség előtt lehet bemutatni. A kártya mellett készül kötéllel, kendővel, saját újságtépés és pohármegjelentetés trükkjével is. Látványos, elegáns trükkök lesznek, amelyeket egyaránt előadhattok majd zenére és szövegre is.

2. GYAKORLATI TUDÁSSAL A ZSEBBEN TÁVOZOL

Woody Aragon, Rafael Benatar és Joachim Solberg után egy újabb olyan világsztár szemináriumát szerveztük meg, aki nem akar mindenáron termékeket rádsózni. Nem egy dealer demót fog tartani, ami tele van olyan mutatványokkal, amiket csak akkor tudsz megcsinálni, ha megveszed hozzá a kellékeket. Ignacio gyakorlati tudást akar majd átadni, klasszikus kellékekkel mutat majd ötleteket, amiket aztán szinte azonnal tudsz majd használni a műsorodban és bővítheted velük repertoárodat a karácsonyi haknik előtt. MI ilyen szemináriumokat szervezünk.

3. MÉG LÁTHATOD BUDAPESTEN

Ez egy soha vissza nem térő alkalom, el is magyarázzuk, miért. Ignacio NAGYON népszerű a szakmában, néhány napja például amikor egy spanyol bűvész nézett be hozzánk a Figaroba, meglátta Ignacio plakátját, majd percekig mesélte, milyen elképesztő volt Latin-Amerika bűvészbajnokának madridi szemináriuma. Ignacio López először a környező országokban, majd világszerte ismert lett – és az a tippünk, hogy hamarosan akkora sztár lesz, hogy esélyünk se lesz elcsábítani Magyarországra

4. ÓRIÁSI INSPIRÁCIÓ

Ha bűvészkedsz már egy ideje, biztos ismerős a helyzet, hogy néha vannak hullámvölgyek és nincs kedved új trükkökkel, vagy műsorokkal ötletelni. Amikor egy olyan bűvésszel találkozol, mint Ignacio López, az feltölt, kedvet hoz és inspirációt ad
 

5. A SHOWBAN ISMERŐSEIDNEK IS MEGMUTATHATOD

A Varázs-Szalon bűvészshow sztárfellépőjeként ÉLŐben láthatod Latin-Amerika bűvészbajnokának díjnyertes mutatványait. És bár a szemináriumra csak olyanokat várunk, akik komolyabban érdeklődnek a bűvészet iránt, a show mindenki számára nyitott. Szórakozz önfeledten és hozd el barátaidat is – életre szóló élmény lesz, ezt garantáljuk neked.
 

5 plusz 1. MOTIVÁLJ MINKET IS

Egy ilyen szeminárium megszervezése és lebonyolítása nagyon sok idő, munka, energia és pénz – amit elsősorban azért csinálunk, hogy valamit tegyünk a hazai bűvészekért és a szakma fejlődéséért. Hogy azok is tanuljanak, inspirálódjanak és élőben találkozhassanak világsztár bűvészekkel, akiknek egyébként nincs lehetőségük kiutazni egy – minden költséggel együtt – több százezer forintba kerülő külföldi bűvészkongresszusra. Viszont csak akkor van értelme a mostanihoz hasonló szemináriumokat szerveznünk, ha van rá komoly érdeklődés és te is eljössz. Ha jössz, akkor tehát arra motiválsz minket, hogy még több nagy nevet hozzunk el Budapestre. 
 

Kérdezz-felelek: gyakran ismételt kérdések Latin-Amerika bűvészbajnokának budapesti látogatásáról!

Kérdezz-felelek: gyakran ismételt kérdések Latin-Amerika bűvészbajnokának budapesti látogatásáról!

Kérdezz-felelek: gyakran ismételt kérdések!

Október 19-én Budapesten tart oktató szemináriumot és a Varázs-Szalon bűvészshow sztárvendége lesz Ignacio López, tehát Latin-Amerika bűvészbajnoka. Nagyon sokat kérdeztetek tőlünk az eseményről, ezeket most egy csokorba gyűjtöttük, kezdődjön a Kérdezz-felelek.

HOGY KELL ELKÉPZELNI EGY ILYEN SZEMINÁRIUMOT? MEHETEK AKKOR IS, HA MÉG CSAK MOST KEZDTEM EL BŰVÉSZKEDNI? 

Így fog kinézni: a szeminárium során körbeüljük Ignaciót, aki két órán keresztül folyamatosan a saját trükkjeit magyarázza majd. Az oktatásra Ignació díjnyertes trükkjeivel készül – lesz köztük nehezebb és könnyebb is -, de ami a lényeg, közelről láthatsz egy világsztárt és beleláthatsz a fejébe, hogyan gondolkodik a bűvészkedésről. Akkor is gyere, ha csak kezdő vagy, esetleg hobbista érdeklődő – egyszerűen az élmény és az óriási inspiráció miatt már önmagában is megéri. Meg lehet közös képed Latin-Amerika bűvészbajnokával, amivel tudsz menőzni facebookon és instán. 

ÉRTENI FOGOM A SZEMINÁRIUMOT? NEM TUDOK ANGOLUL.

Hogyne, a bűvészet nyelve univerzális, ráadásul a műfaj elég vizuális, látni és érteni fogsz mindent. A szeminárium nyelve angol lesz és bár felesleges fordítással nem húzzuk majd az időt, mert úgy több trükk fér bele az időbe, de ha lényeges infók hangoznak el angolul – mondjuk egy trükk hátteréről, vagy az előadásmódról -, azokat azonnal fordítjuk, ne aggódj. 

MILYEN TRÜKKÖKET CSINÁL MAJD IGNACIO A SZEMINÁRIUMBAN?

Nos, ez érdekes kérdés – szemináriumának jórésze olyan trükkökből áll, amelyeket nagyobb közönség előtt lehet bemutatni. Ez Ignacio védjegye, ettől lett ismert először a környező országokban (Uruguay, Peru, Brazília, Kolumbia, Mexikó), később világszerte. Tehát: Ignacio parlour és stand-up mutatványokkal készül, egyébként pedig többnyire klasszikus trükköket és kellékeket gondol újra műsoraiban – újságtépés, a kiemelkedő kártya, kendő- és kötélmutatványok.

EZ EGY ÚJABB DEALER DEMO LESZ, AHOL A SAJÁT KELLÉKEIT AKARJA RÁNKSÓZNI? 

Dehogy, a korábbi években szervezett szemináriumainknak is az volt a lényege, hogy használható és gyakorlati trükkökkel a zsebetekben menjetek haza – olyan trükkkökkel, amelyeket hétköznapi eszközökkel, kártyával, kötéllel és kendővel is be tudtok mutatni. Most sem lesz másként.

HOGY VEHETEK RÉSZT RAJTA ÉN IS?

Nos, ha jegyet veszel. A részletes infókat itt találod, de: ha elővételben vásárolsz a Figaro Bűvészboltban október 12-ig, akkor kedvezményesen juthatsz hozzá kombinált belépődhöz (ezzel bejutsz a szemináriumra és a showra), ennek ára 5.500 forint. Érdemes időben vásárolnod, mert a szeminárium napján már minden drágább lesz… 🙂 Csináltunk egy menő aloldalt is a weblapunkon ennek, nézd meg: http://www.figarobuveszbolt.hu/ignacio-lopez-szeminarium/

HOZHATOM A CSALÁDOT ÉS A BARÁTAIMAT?

A szemináriumot nem érdemes végignézniük, de hozd el laikus ismerőseidet az esti showra: Ignacio a Varázs-Szalon Bűvészshow sztárvendége lesz majd, ahol repertoárjának legjobbjait mutatja be élőben. A műsor házigazdája Dr. Szabó G. Gábor – nemzetközi referenciákkal rendelkező kártyabűvész – lesz majd, aki maga is mutat majd néhány trükköt és pódiumon beszélget majd Latin-Amerika bűvészbajnokával pályafutása legizgalmasabb állomásairól és sikerének titkáról.