PODCAST: Ilyen lenne Susán Péter bűvészdoboza felnőtteknek!

PODCAST: Ilyen lenne Susán Péter bűvészdoboza felnőtteknek!

Játékos kihívás elé állítottuk Susán Pétert a Figaro Bűvészbolt új podcastjében: a bűvészmesternek a műsorban mindössze egy perc állt rendelkezésére, hogy elképzelje és megálmodja felnőtteknek szóló kezdő bűvészdobozát. Péter sikeresen megoldotta a kihívást és a hatvan másodperces visszaszámlálás végén megnevezte az igen sokszínű összeállítását. 

Lássuk tehát, mit ajánl a legeredményesebb bűvésztanárnak járó Corodini Vándorserleggel is kitüntetett Susán Péter kezdők részére – avagy ha a valóságban is létezne az SPBD szett (“Susán Péter Bűvészdoboz”), ezekből a Figaroban is kapható trükkökből állna: Stripper, Bye Bye Bicycle, Varázstoll, Gondolatolvasó kocka, Professor’s Nightmare, Érmegyártó, Csodalámpa, Cups and Balls.

"Sikerült, itt a listám: Stripper kártyacsomag, Bye Bye Bicycle, Varázstoll, Gondolatolvasó kocka, Professor’s Nightmare kötéltrükk, Érmegyártó, Csodalámpa, Cups and balls!
Susán Péter

A játékos kihívás a Figaro Bűvészbolt szakmai podcastjének új epizódjában történt meg, ahol Péter közel 30 percen keresztül beszélt arról, szerinte hogyan érdemes megtenni a kezdő lépéseket a bűvészetben és mik azok a kötelező kellékek és alapfogások, amelyek nélkül nem bűvész a bűvész. A teljes műsor itt hallgatható meg:

Startol az Eleven Tavasz 2024-ben is: szombaton szabadtéri bűvészműsorral!​

Startol az Eleven Tavasz 2024-ben is: szombaton szabadtéri bűvészműsorral!

Május 3-4. között pezsdíti fel programokkal a Bartók Béla Boulevard-t a számunkra is kedves tavaszi fesztivál sorozatunk, ahol az elevenedés, éledés és ébredés témák kapják a főszerepet. Színes köztéri programokkal vár mindenkit a főszervező Bartók Boulevard Egyesület a Gellért és a Gárdonyi téren, valamint a Feneketlen-tónál. Szombat délután utcai bűvészműsorral készülnek a Figaro Bűvészbolt bűvészei!

Varázslat a Bartókon

A Figaro Bűvészbolt bűvészei egy különleges bűvészműsorral és utcai performasszal kedveskednek a közönségnek az Eleven Tavasz egyedülálló kulturális forgatagában – A BBB KultPont előtt (Bartók Béla út 46.). Lufinyelés, pénzvarázslás, cilinder és kártyatrükkök is lesznek. Az esemény szombat délután 5-kor kezdődik, 1 órás időtartamú és a részvétel ingyenes.

A fellépők

SZABÓ ISTVÁN: a Figaro Bűvészbolt tulajdonosa, a stand up comedy elemeit a bűvészettel ötvöző színpadi szemfényvesztés mestere. 2015-ben a milánói Világkiállítás (EXPOMilano) hivatalos bűvészeként több mint ötezer nézőt kápráztatott el.
SZŐKE KISS VINCE: a Figaro Bűvészbolt bűvésze, a fiatal bűvész generáció egyik legkreatívabb előadója, 2022-ben Spanyolországban lépett fel, ahol hazánkat képviselte egy cirkuszi produkcióban.
ELVARÁZSOLUNK – hogy ezzel is megmutassuk, a Bartók az univerzum legjobb helye.

Eleven kulturális forgatag

Újra átmozgatja a Bartókot az összművészeti és közösségi programok sora: a “boulevard” kétnapos tavaszi fesztiválja idén főként a közösségi és családi programokra fog fókuszálni: több mint száz olyan programba csatlakozhatunk be a hétvégén, amik között lesznek koncertek, társasjátékok, kiállítások, közösségi kertészkedés és ügyességi programok is. Az esemény online programfüzete az alábbi linken érhető el: https://online.fliphtml5.com/uhucw/vbvc/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3ljbwcvAOYY_m_TFkyueB-2eqHIr72wFZAcPhIPeNohUAni-KA3Xjek24_aem_AeadK9HkWd4IFionMD0rGdsfVoMhBx969RwLSjNXDubRKY0USnp-Nk9oZ0-qW2Cvl1aQiHkMnEsf0owcUttbGJk7#p=1

“Fritz with a Z”: a holland Fritz Alkemade szemináriuma Budapesten!​

"Fritz with a Z": a holland Fritz Alkemade szemináriuma Budapesten!

Április 14-én a holland Fritz Alkemade Budapesten lép fel: oktató szemináriumot tart szakmabelieknek és a Dr. Szabó G. Gábor Varázs-Szalon előadásának vendége lesz. Alább olvasható a szervezők felhívása: 

Miről szól a szeminárium?

Két órányi bűvészkedés, amely egyenesen Fritz professzionális repertoárjából származik, beleértve a Magic Castle-ben előadott close-up műsorát és az Amsterdam Magic Show stand-up show-ját is. Ez nem egy előadás, hanem egy interaktív esemény, ahol van előadás, filozófia, rögtönzött bűvészkedés, kártya- és érmebűvészet, close- és stand-up mutatványok, marketing, stb.
A szeminárium nyelve angol, de a fontosabb részeknél lesz magyar fordítás!

Az előadó:

“Hollandia legforróbb bűvésze”. Ő az, akinek a MagicSeen Magazin nevezte Fritzet Alkemade-t. DVD bemutatkozása: “Let’s go Dutch” címűmmel nagy sikert aratott. A MAGIC (“határozottan csemege”) és a Genii Magazine (“jól sikerült, erős, sokoldalú anyag”) áradozott róla! “Double Dutch” című következő DVD-je új anyagot tartalmaz, amely „szintén lenyűgöző” (Genii Magazine) és “tele van igazán nagyszerű anyaggal, amit sokan fognak használni” (Vanish Magazine). Fritz trükkjei megjelentek az összes jelentős bűvészmagazinban is. A “Just in Time 2.0” című effektjét még a legjobbak közé is beválasztotta Joshua Jay 2011-ben.

Fritz hat kontinensen, 30 országban, több mint 80 városban lépett fel. Fellépett a Magic Castle-ben és a Magic Circle-ben is, és az egyik legfoglalkoztatottabb bűvész Hollandiában. Igen, abban az országban, amely olyan bűvészeket hozott, mint Fred Kaps, Richard Ross és Tommy Wonder. Ezen kívül Fritz az amszterdami stand-up (comedy) színtér egyik alapköve és ő a producere a havonta megrendezésre kerülő „Amszterdam Magic Show”-nak. Fritz megosztja önökkel, hogyan ejti ámulatba a közönségét!

Jegyárak:

Bűvészeknek ajánlott a 62. Varázs-Szalont, benne a “Magic Hour” előadást is megtekinteni (https://www.facebook.com/events/440726728418683), így lesz az élmény teljes!
A kombinált jegy elővételben (április 11., 24 óráig) 7.999 Ft, az követően és az előadás napján 10.999 Ft! Külön szemináriumjegy elővételben 5.999 Ft (április 11., 24 óráig) , azt követően és az előadás napján, ha lesz még: 7.999 Ft.
Online jegyvásárlás (kombinált jegy vagy csak külön szeminárium): https://cooltix.hu/event/66048698ea8de209803d0142

Résztvevők:
Fritz with a Z – bűvész
You Tube: https://youtu.be/cDuiNHhaDrY
Facebook: https://www.facebook.com/fri…/about_contact_and_basic_info
Honlapok:
http://www.amsterdam-magic.com/
http://www.fritzmeteenz.nl/
,
Házigazda – Dr. Szabó G. Gábor:
„Inspiratív bűvészet – intelligens embereknek” – ez a nemzetközileg is elismert és díjazott Dr. Szabó G. Gábor kártyabűvész jelmondata.
Gábor különböző témájú önálló estjei, illetve céges és egyéb rendezvényeken való fellépései mellett megálmodója, alapítója és házigazdája a Magyarországon egyedülálló „Varázs-Szalon” sorozatnak.
Honlap: www.szabogg.hu
E-mail: buvesz@szabogg.hu
Tel. +36-30-2463914

Íme a FIGARO55 hivatalos menetrendje!

Íme a FIGARO55 hivatalos menetrendje!

Közeleg az idei év egyik legnagyobb hazai bűvész attrakciója: február 25-én a Ferencvárosi Művelődési Házban ünnepeljük majd a Figaro Bűvészbolt 55. születésnapját, szakmai napot és bűvésztalálkozót tartunk – programban bűvészversennyel, oktató szemináriumokkal és gálaműsorral. Mutatjuk a programok pontos időbeosztását és helyszíneit. 

10:25: Kapunyitás, Ferencvárosi Művelődési Központ

10:45: Megnyitó, Földszinti nagyelőadó

A FIGARO55 rendezvény programját Dr. Szabó G. Gábor, a Figaro Bűvészklub alapítójának, a rangos Magic Circle tagjának, az IBM területi alelnökének beszéde nyitja meg. 

11:05: Close-up bűvészverseny, Földszinti nagyelőadó

Magyarország legígéretesebb tehetségei és feltörekvő fiataljai egy országos close-up bűvészversenyen mérettethetik meg magukat – a rangos szakmai zsűri a FISM bűvészvilágbajnokság pontozását követve értékeli a mezőnyt. A versenyt az üzletet évtizedeken keresztül vezető ifj. Szabó István emlékére rendezzük meg, aki nem csak a hazai close-up bűvészet úttörője, de az első olyan magyar bűvész is volt, aki nem színpadi, hanem close-up műsorral kapta meg hivatásos előadóművészeit engedélyét – még 1982-ben.
Zsűri: Kelle Botond, Dr. Szabó G. Gábor – további zsűritagok és a verseny mezőnyének bejelentése hamarosan.
 

13:05: Rapid szeminárium, Földszinti nagyelőadó

A Figaro Bűvészklub tagjai tanítanak meg egy-egy mutatványt a részvevőknek. Közreműködők: Boldog Péter, Gáspár Merse Előd, Gargya Róbert, Tóth Tamás. 
 

14:30: Dr. Szabó G. Gábor szemináriuma, Földszinti nagyelőadó

Dr. Szabó G. Gábor a londoni Magic Circle és Juan Tamariz “El Escorial” workshopjának tagja, a legrangosabb európai close-up bűvészverseny különdíjasa. Jelmondata: “Inspiratív bűvészet intelligens embereknek”.
 

15:45: Badár Tamás szemináriuma, Földszinti nagyelőadó

Badár Tamás az RTL Hungary’s Got Talent című műsorának döntőse és különdíjasa, az Illúzió Mesterei visszatérő fellépője, aki számos nemzetközi kongresszuson kápráztatta el a világ legjobb bűvészeit.
 

17:30: Kapunyitás, Színházterem 

17:50: Eredményhirdetés, FIGARO55 Close-up verseny, Színházterem

18:05: Gálaműsor, Színházterem

Összeálltak néhányan az ország legjobb bűvészei közül, hogy egy különleges és nagyszabású bűvészműsorral ünnepeljék meg az üzlet születésnapját. Fellép Susán Péter, Molnár Szabolcs, Kaszányi Roland, Szokor Gyula, Szabó István. Az este házigazdája: Susán Péter.
 

19:55: A rendezvény tervezett vége

 
 

Hihetetlen: így rejtettek el titkos térképeket Bicycle kártyalapokban!

Hihetetlen: így rejtettek el titkos térképeket Bicycle kártyalapokban!

Ha nagyon egyszerűen kéne fogalmaznom, csak ennyit írnék: a Bicycle kártya HÁBORÚPÁRTI. De tulajdonképpen tényleg erről van szó, ugyanis az Amerikai Egyesült Államokban székelő United States Playing Card Company (USPCC) által gyártott Bicycle kártyák a világháborúk idején nem csupán a szórakozás eszközei voltak, aktívan segítették a katonai erők népszerűsítését, sőt: hozzájárultak elfogott katonák szabadulásához is. 

PROPAGANDA

Háborúkat nem csak csatatereken vívnak, hanem a tömegkommunikáció megannyi szintjén is, hiszen a fegyveres konfliktusokban érintett országok vezetőinek meg kell győzniük saját lakosságukat a háború hasznosságáról, a “jó ügy” fontosságáról és arról, hogy katonáik valódi hőstettet hajtanak végre – szemben az ellenség gyalázatos cselekedeteivel. A Bicycle egy régi brand, kártyacsomagjaik több mint száz éve megtalálhatóak minden jóravaló amerikai háztartásban, így kézenfekvőnek tűnt az amerikai vezetés számára, hogy ezeket a paklikat is becsatornázzák a háborús propaganda gépezetébe. 

A USPCC vállalat az első világháború idején katonai és háborús tematikájú kártyacsomagokat adott ki, hogy népszerűsítse az amerikai katonákat és a bevételből hozzájáruljon az Egyesült Államok háborús költségeihez. Az 1917-es “War Series” például négy különféle pakliból állt, ezek mindegyike bizonyos fegyvernemeket reprezentált, a négy kártyacsomag

a Big Gun, a Dreadnaught, a Flying Ace és a Conquerer. 

SZÖKÉS KÁRTYALAPOKKAL

Hozzá kell tenni: NEM a katonai tematikájú kártyapaklik sztorija a legérdekesebb a Bicycle brand háborús szerepvállalásában. A második világháború idején a USPCC közreműködött egy titkos hadműveletben, amelynek célja az volt, hogy segítsék az elkapott amerikai katonák szökését. A USPCC olyan kártyacsomagot tervezett, amelyben a kártyalapok belső rétegeit térképek részleteivel látták el – ha a katonák vízbe áztatták a paklit és leválasztották a lapok külső rétegét, akkor előkerültek a térképek, amelyekkel a hadifoglyok pontos információkat kaptak a kijelölt területről és könnyen megszervezhették szökésüket.

Nem tudni, hány ilyen speciális kártyacsomag készült, az viszont bizonyos, hogy a német táborokban 316 szökési kísérletben volt szerepe a trükkös lapoknak. Mára mindössze két térképes kártya maradt fent jó állapotban, az egyik egy múzeumban látható Washingtonban, a másik egy magángyűjtő kollekcióját gazdagítja. 

FIGARO55: Elindult a jelentkezés a close-up bűvészversenyre!

Elindult a jelentkezés a FIGARO55 close-up bűvészversenyre!

Február 25-én egész napos szakmai rendezvénnyel ünnepli 55. születésnapját a Figaro Bűvészbolt Budapesten: az esemény programjában close-up bűvészverseny is szerepel majd – a jelentkezés elindult és január 31-ig tart.

A FIGARO55 close-up bűvészversenyét az üzletet évtizedeken keresztül vezető ifj. Szabó István emlékére szervezzük meg, aki nem csak a hazai close-up bűvészet úttörője volt, de az első olyan magyar bűvész is, aki nem színpadi, hanem close-up műsorral kapta meg hivatásos előadóművészeit engedélyét – még 1982-ben. 

Ha szeretnéd magad megmérettetni a FIGARO55 close-up bűvészversenyén, két forduló vár rád: (1.) az első forduló egy online elődöntő, ahol egy legalább két perces vágatlan videófelvételt kell beküldened versenyműsorodból a figarowebshop@gmail.com email címre, (2.) majd a legjobbak FIGARO55 bűvésztalálkozó keretein belül mutathatják be maximum 8 perces versenyműsorukat a zsűri és a szakmai közönség előtt. A zsűri a FISM bűvész-világbajnokság pontrendszere szerint értékeli majd a produkciókat a döntőben. 

Az elődöntőre a videók január 31-ig érkezhetnek a megadott email címre. Nevezési díj nincs, a döntőbe jutott versenyzők INGYEN vehetnek részt az egész napi rendezvényen, így a szemináriumokon, a versenyen, illetve a gálaműsoron is. Csak close-up produkciók nevezését fogadjuk el, színpadi versenyszámok nevezését nem. 

A verseny legjobbja lesz a 2023. évi Figaro Díj és egy különleges serleg tulajdonosa, továbbá a helyezettekre – beleértve a győztest is – értékes ajándékcsomagok és vásárlási utalványok várnak majd. A videós elődöntő bírálóinak névsora nem nyilvános, a döntő zsűrijének tagjait a Figaro Bűvészbolt csapata az üzlet Facebook oldalán teszi közzé legkésőbb január 28-ig.  

Jelentkezz a FIGARO55 close-up bűvészversenyére január 31-ig!

“Kártyával bűvészkedsz? Hagyd abba!” – avagy erre a cáfolat: a parlour kártyabűvészet és a szalonok világa

“Kártyával bűvészkedsz? Hagyd abba!” - avagy a cáfolat: a parlour kártyabűvészet és a szalonok világa

“Kártyával bűvészkedsz? Hagyd abba!” – ezekkel a kéretlen szavakkal lépett oda minden fiatal sráchoz egy rajzolt bajuszos idős úr 15-20 évvel ezelőtt a Corodini bűvésztalálkozók alkalmával. A bácsi nem rosszindulatból mondta, amit mondott: személyes tapasztalata volt, hogy kártyatrükkökkel mindössze csak néhány embert lehet szórakoztatni, aki komolyabb karriert szeretne, esetleg hivatásszerűen űzné a bűvészetet, muszáj lesz nagyobb rekvizitekkel dolgoznia. Ebben a blogposztban a szalonbűvészet és a parlour kártyabűvészet történeti visszatekintésével és a műfaj definiálásával próbálok csattanós választ adni és megcáfolni a rajzolt bajuszos úr állításait – mert amikor tizenkettő voltam, csak megszeppenve álltam és bólogattam. 

A SZALONBŰVÉSZET VIRÁGZÁSA

A szalonbűvészet és a parlour kártyabűvészet első virágzásához – amikor divat volt 30-100 embert csak kártyatrükkökkel szórakoztatni – a rajzolt bajuszos úrhoz életéhez képest is jóval korábbra kell utaznunk az időben: meglepő, de ez a műfaj nagy népszerűségnek örvendett az 1800-as évek második felében és az 1900-as évek elején. Ha ennek az okát keressük, muszáj megvizsgálnunk a kulturális kontextust: az 1800-as évek végén óriási divat volt a szalonok világa, amikor a kor városokban élő tehetős és értelmiségi rétege szalonpartikat szervezett, koccintottak, beszélgettek és általában egy előadót is hívtak maguk közé – zenészeket, artistákat és bűvészeket néztek. (Úgy tűnik, az ilyesmi most sem ment ki teljesen a divatból, vannak író barátaim, ott pont ilyen partik szoktak kerekedni.)

Csak néhány név a korai szalonbűvészet legfantasztikusabb művelői közül: Robert-Houdin, Hofzinser, Malini. Ezek az urak vagy saját színházukban és eseményeiken varázsolták el közönségüket, vagy az előbb említett értelmiségi szalonokban bűvölték el a közönséget. 

MI EZ PONTOSAN? 

De akkor határoljuk is körbe, mi pontosan a szalonbűvészet. A kulturális kontextusát és a közönség átlagos méretét (hogy nagyobb mint egy szokványos kártyatrükk közönsége) már megbeszéltük. 

A korai szalonbűvészet jobbára technikailag egyszerű elemekből építkezett,  jellemzően a palmírozás, a top change, vagy egy pass volt a legnehezebb kézügyességi fogás. 

Gyakran használtak gimmickes lapokat, sőt: a 19. század francia szalonbűvészete beleszeretett a Stripper trükkös kártyacsomagba, ezekben az időkben, ha egy francia kolléga kártyát fogott a kezébe, vagy új trükköt talált ki, azt több mint 90 százalékban stripperrel tette. 

Ha valami nagy divat volt akkoriban, akkor azok a speciális rekvizitek, szervantok, cserélő dobozok, preparált asztalok. Érdemes beleolvasni a kor bűvészkönyveibe, gyakran nem voltak restek, hogy egy teljes preparált asztalt legyártsanak egy-egy kártyatrükk, mondjuk egy rising card effekt kedvéért. (Ez bármennyire is nem tűnik logikusnak, vizsgáljuk meg a környezetét és megértjük, egy klasszikus szalon tele van díszes székekkel és jobbára funkciótlan kis asztalokkal. Még egy kis és fura asztal fel se tűnt a közönségnek…)

MI A KÜLÖBSÉG? 

Vessünk egy közelebbi pillantást arra is, mi a különbség a klasszikus kártyabűvészet mutatványai és a szalonvarázslat trükkjei között. A parlour kártyabűvészet idomult a környezetéhez, adott egy elég nagy terem benne 50 emberrel, az egyik közelebb van, a másik távolabb, az egyik ül, a másik áll, a harmadik sétál – ez jelentősen korlátozza a bemutatható trükkök számát és típusát. 

A szalonbűvészetben általános probléma a láthatóság, ezért gyakorta olyan trükköket mutat be az előadó, amelyeknél nem számít, látja-e az összes néző az összes lapot jól. Ilyenek a számolós trükkök (cards across, mindig hat kártya) és ilyenek azok a trükkök, ahol az érték nem számít, csak a szín (out of this world, follow the leader). A láthatóság problémáját oldhatja: (1.) a kihívott néző szerepe (ha nincs is központi szerepe a trükkben, de hitelesíti az effektet, megkeveri a paklit, ő lepődik meg legjobban és ilyesmik), (2.) az előre irányban megdöntött asztal, (3.) vagy az, ha óriáskártyákat használunk. 

A klasszikus kártyabűvészetben az asztal szerepe központi, ott történik a csoda, az a kártyabűvésznek a színpad. Ám a szalonbűvészetben nem feltétlenül látni, mi történik ott, ezért az asztal jelentősége csökken, mindössze egy eszköz lesz a bűvész mellett – így nagyon gyakran

az asztal már nem a bűvész előtt, hanem mellett, vagy mögötte van.

Egy biztos: a szalon-kártyabűvészet ereje abban van, hogy 30-100 embert úgy varázsolsz el, úgy közölsz számukra valamit a világról és úgy kreálsz életre szóló élményt, hogy a kezedben mindössze csak egyetlen pakli kártya van – a terem óriási, ám mégis az egyik legkisebb tárgy kelti a legnagyobb élményt.

Tehát itt a csattanós válasz a rajzolt bajuszos úrnak: lehet hivatásszerűen is bűvész valaki úgy, hogy kártyával bűvészkedik, csak a trükköket és az előadás minőségét kell hozzá megválogatni.

Írta: Szabó István, bűvész, podcaster, műsorvezető, a Figaro Bűvészbolt tulajdonosa.

(Magyarországon a szalonbűvészet műfajához Dr. Szabó G. Gábor Varázs-Szalon című sorozata áll legközelebb, havi rendszerességű előadásait ajánlom azoknak, akik szeretnék megtapasztalni, mennyi mindent lehet csináni egy csomag kártyapakli segítségével. Az estekről a Figaro Bűvészbolt szakmai facebook csoportjában mindig hírt ad Gábor. )

“Hihetetlen! Először a férjének vett nálunk bűvésztrükköt, most a dédunokájának!” – évzáró beszélgetés a Figaro Bűvészbolt tulajdonosával

“Hihetetlen, először a férjének vett nálunk bűvésztrükköt, most a dédunokájának!” - évzáró beszélgetés a Figaro Bűvészbolt tulajdonosával

Idén is egy hosszabb interjúval zárjuk az évet a figarobuveszbolt.hu-n: Szabó Istvánnal (az üzlet tulajdonosával) beszélgetünk a Figaro Bűvészbolt és a magyar bűvészet helyzetéről, az üzlet közelgő születésnapjáról, a Bartók Béla útról, tervekről, konkurenciáról és klikkesedésről.

A 2023-as év utolsó napjaiban beszélgetünk, ez ilyenkor a számvetés és a visszaemlékezés ideje. Milyen volt ez az év a Figaroban? 

Meg a pihenés ideje is, mert nagyon sűrű volt ez az év, főleg a karácsony előtti néhány hét. Akik ismernek közelebbről, vagy követik a munkáimat, tudják, hogy a bolt mellett én magam is fellépő bűvész vagyok, de az elmúlt években nagyon sok könnyűzenei podcast és rádióműsor házigazdája is voltam műsorvezetőként. Reggel kilenckor stúdióba be, kora délutántól zárásig bűvészbolt, este zárás után még mindig bűvészbolt, majd éjjel utómunka, vágások. Egy kicsit fejemre nőtt ez a sok minden. Ezért volt szerencsés, hogy idén a műsorvezetői munkáim némiképp háttérbe szorultak, sokkal több időt és gondot tudtam fordítani a Figaro Bűvészboltra, a szervezésre, a közösségre és a szakmai munkára. De itt kell megjegyeznem,  

ez az év se ment volna egyedül, a mindennapok során velem volt Susán Péter és Szőke Kiss Vince, az ő barátságuk és szakmai tudásuk nagyon sokat jelent nekem.

Mik azok a dolgok, amire jutott idő idén, de korábban nem? 

Hű, sok ilyen van! Egyrészt minden eddiginél színesebb közösséget és szakmaiságot építő évünk volt. Jam Session, szemináriumok, könyvklub, street magic nap – és idén végre Szabó Gábor barátommal el tudtuk hozni Magyarországra a világhírű Miguel Angel Gea-t is. Másrészt a vizuális arculatunk is meg tudott újulni, Mészáros Roland újratervezte a logónkat és az arculatunkat. Bámulatos az, Roland hogyan látja a színeket és a betűtípusokat, de mégsem ez a legfontosabb, hanem az, hogy tudtuk, kire bízzuk magunkat, ő egy közülünk, elképesztő dolgokat tud csinálni kártyával is és tudja, mit jelent a Figaro, az ő vérében is ott van a Figaro közösség DNS-e. Úgyhogy most próbálgatjuk azt, amit Roland megálmodott nekünk, ha valami még nem a legszebb, az az én saram, olyankor én akadok el a grafikai programokban.

Azt hittem, a karácsonyi vásárral fogod kezdeni a felsorolást. 

Tényleg. Beszéljünk erről is: decemberben az Allee bevásárlóközpont melletti sétány karácsonyi vásárában is ott voltunk. 

Mire volt ez jó? Elvégre a Figaro Bűvészbolt egy több mint ötven éve ugyanazon a helyen működő fix üzlet. Aki akarja, az tudja, hol van és megtalálja. 

Ez igaz. De így most olyanokhoz is eljutottunk, akikhez egyébként nem. Olyan gyerkőcök életébe és karácsonyfája alá varázsoltunk bűvészjátékokat, akiknek a szülei és rokonai a vásárban találkoztak velünk, az üzletbe nem jöttek volna be. Az egy dolog, hogy ott voltunk a vásárban és kerestünk egy kis pénzt, de a lényeg: nagyon sok emberhez juttattuk el az Allee sétányon a bűvészet csodáját. Ez a legfontosabb. Másrészt nagyon sok pozitív impulzus ért, sokan odajöttek hozzám beszélgetni és felidézték régi emlékeiket is a Figaro Bűvészbolttal kapcsolatban. Találkoztam egy nagyon idős hölggyel, aki elmesélte, 

először a férjének, majd a fiának, később az unokáinak vásárolt trükköket a Figaroban - most a vásárban talált nálunk karácsonyi ajándékot a dédunokájának is. Hihetetlen!

Hogyan oldottátok meg, hogy mindenhol ott legyetek, a boltban és a vásárban egyaránt? 

Nehezen. Decemberben egy sima évben is össze kell néznünk a naptárainkat, kinek mikor van fellépése, ki mikor jön a boltba, ki mikor haknizik. Most egyszerre “két Figaroban” kellett helyt állnunk, kemény meló volt, de megérte: Vince és Péter tartotta a frontot az üzletben és általában én voltam a vásárban, de nem mindig. Lehetőséget adtunk két tehetséges fiatal bűvésznek, Lombos Marcinak és Árvai Kristófnak, néhány napon keresztül ők varázsolták el az Allee sétány közönségét. 

Mesélsz nekünk a Bartók Boulevard Egyesületről is? 

Nagyon szívesen, persze. Már több mint tíz éve van egy helyi kulturális egyesület, amely összefogja a környék kultúracsinálóit, a galériák, kiállítóhelyek, kávézók, éttermek és kulturális szolgáltatók tulajdonosait. Lelkes lokálpatrióták és fantasztikus emberek alkotják ezt a közösséget, nagyon büszke vagyok, hogy a Figaro Bűvészbolt képviseletében én is részese lehetek ennek, immáron az egyesület elnökségében. A Bartók egy nagyon fontos hely számomra, itt az üzletem, itt nőttem fel és itt vettem lakást is. Jó itt élni és egyre gyakrabban azon kapom magam, hogy napokig egyáltalán nem mozdulok ki az utcából, itt találkozom a barátaimmal, itt sörözünk, itt járok koncertre és színházba. Fantasztikus hely ez! Bár néha szükségszerűen változik az utca, mindig jó dolgok történnek a Bartókon,

Lajos szomszédunk és barátunk harminc év után csukta be a kis üzletét, de már itt van a helyén a Brutal, ami egy remek hely. Ebbe egyébiránt jó belegondolni, mármint üzletek jönnek és mennek, de a Figaro a biztos pont, mi mindig itt vagyunk.

Mit hoz a következő év a Figaro Bűvészboltban? Jövőre ünnepli fennállásának ötvenötödik évét az üzlet.

Igen és ezt rendesen meg is fogjuk ünnepelni. Ahogy öt évvel ezelőtt, úgy ismét egész napos szakmai konferenciát szervezünk, close-up bűvészversennyel, szemináriumokkal és egy esti gálaműsorral. Már elkezdtük a szervezést, de sajnos némiképp elakadtunk vele, ez az én hibám, a karácsonyi időszakban nem tudtam még több irányba szakadni. De január legelején gőzerővel ráfordulunk a dologra. Szeretném, ha ez a magyar bűvészet fontos ünnepe volna, ha valaki a bűvészek közül esetleg engem személyesen nem is kedvel feltétlenül, az is jöjjön velünk, legyen részese az ünnepnek, hajtson fejet az alapítók életműve és a Figaro Bűvészbolt több mint ötven éve előtt. Ez tényleg nem rólam szól majd, a gálaműsornak most nem is én leszek a házigazdája, hiába volnék műsorvezető a szakmám szerint. 

Miért lesz fontos ez a nap a magyar bűvészetnek?

Úgy hiszem, szüksége van a magyar bűvészetnek közös pillanatokra. A Figaro Bűvészbolt 55. születésnapja egy ilyen közös pillanat lehet. Azt látom, hogy nagyon sok kis apró közösség és szakmai műhely működik, ez egyrészt igen örvendetes, mert inspirálják egymást, vagy országszerte olyan helyekre viszik el a bűvészet hírét, ahova az alapesetben nem jutna el – de közben aprózódás és klikkesedés is van. Többször hallom vissza, hogyan beszélnek ki bizonyos helyeken a hátam mögött, olyan kollégák is, akiktől nem várnám, ez azért rosszul esik és megviseli az embert. Persze nem mindig ilyen ez, az elmúlt bő tíz évben, amióta én vezetem a boltot,

sokszor látogattak meg és voltak segítségemre idősebb bűvész barátaim, hogy jószándékú tanácsaikkal és véleményükkel támogassanak engem. Ez sokat jelent!

Mennyire biztos a Figaro jelene és jövője? 

Itt voltunk az elmúlt ötven évben, a következő ötvenben is itt leszünk, ez nem lehet kérdés. Nyáron volt alkalmam hosszabban beszélgetni a londoni International Magic Shop bűvészbolt tulajdonosával, nagyon érdekes beszélgetés volt. Elmesélte, hogy amikor még ő volt gyerek, a bűvészboltjától gyalog tizenöt percnyi távolságra összesen nyolc különböző bűvészbolt volt. Most oda jutottak, hogy tulajdonképp ők az egyetlen klasszikus bűvészbolt egy bő tízmilliós városban, a kvázi utolsó konkurenciájuk néhány hónappal ezelőtt végleg bezárt. A tízmilliós város nem tudott eltartani két üzletet. 

Akkor mi itt Budapesten szerencsés helyzetben vagyunk, nem?

Biztosan nem, nem vagyunk abban. Ugye néhány éve van egy közvetlen piaci konkurensünk, nem vagyok babonás, de nem mondom ki a nevét, nem szeretném. Ez egy olyan helyzetet teremtett, aminek szerintem nem mi, nem a Figaro Bűvészbolt az igazi vesztese – hanem a teljes magyar bűvészet. Ha nem lenne ezen a nagyon kicsi piacon közvetlen konkurensünk, sokkal több lehetőségünk volna, akkor most kétszer annyiféle bűvészkönyv, sokkal több különleges kártyacsomag és sokszor annyi újdonság lehetne a polcunkon. Ezzel a magyar bűvészet járna jobban. A mostani helyzet lehetőségeket vesz el tőlünk, hogy befektessünk, bővüljünk, jobbak legyünk. De azt gondolom, ha összehasonlítjuk a két üzletet, a morális fölény a miénk, én hiszek benne, hogy számít, az ember honnan és milyen családból jön. Ebben mi mindenképp jobbak vagyunk.

 Mikor tudhatunk meg többet a Figaro Bűvészbolt 55. születésnapjáról? 

Január második hetében elmondunk mindent – itt a weboldalunkon, a facebookon és az instán. Addig egy kis türelmet kérek, némiképp csúszásban vagyok a szervezéssel kapcsolatos munkákban, de az év első napjaiban behozom a lemaradást. 

Van még bámi, amit szívesen megosztanál az üzlet elmúlt egy évéből? 

Ha most gyorsan kéne mondanom valamit, akkor nagyon jól esett a szívemnek, hogy idén augusztusban megkeresett engem a Sziget és a Budapest Brand zRt. A fesztiválra érkező nemzetközi kulturális újságírókat minden évben elviszik néhány különleges fővárosi helyre, hogy megmutassák, mennyi érték lakozik a városunkban a fesztivál programjain túl is. Idén eljött hozzánk harminc külföldi újságíró, hollandok, németek, franciák – nagy büszkeség volt nekik bűvészkedni és mesélni a Figaro Bűvészbolt történetéről. 

Köszönöm a beszélgetést, sikereket és Boldog Új Esztendőt kívánok neked!

Köszönöm. Viszont. 

Már most megérkeztek a 2024-es év legújabb trükkjei a Figaroba!

Már most megérkeztek a 2024-es év legújabb trükkjei a Figaroba!

Mindig mi voltunk az elsők és ez most sincs másként: a Figaro Bűvészbolt már a 2023-as év utolsó napjaiban elhozta Magyarországra az új esztendő legfrissebb mutatványait és legütősebb pémium kártyáit. Már kaphatóak az üzletben.

A Figaro Bűvészbolt kínálata egészen különleges kellékarzenálllal bővült:

“Karácsony előtt sokkal mozgalmasabb nálunk az élet, nagyon sok szülő és nagyszülő toppan be hozzánk, hogy segítsünk a gyerkőceiknek megtenni az első lépéseket a bűvészet csodálatos világában. Jó érzés ebben részt vállalni. Ugyanakkor ezekben a hetekben sem feledkezünk el bűvész barátainkról, lelkes és hivatásos kollégáinkról: hosszú hónapokon keresztül válogattuk ki az új mutatványokat, kártyákat és kellékeket az USA-ból és Olaszországból. Ráadásul van okunk várni a 2024-es évet: február végén együtt ünnepeljük majd meg az üzlet 55. születésnapját. Néhány napon belül elmesélem, mivel készülünk!” – kommentálta az újdonságokat Szabó István, a Figaro Bűvészbolt tulajdonosa.

A Figaro Bűvészbolt 2024-es újdonságai már beszerezhetőek az üzletben és a webshopban, az összes újdonság az alábbi linken érhető el:https://www.figarobuveszbolt.hu/termekkategoria/ujdonsag/

10% kedvezmény mindenre: november 17. és 19. között jönnek a Black Friday napok!

10% kedvezmény mindenre: november 17. és 19. között jönnek a Black Friday napok!

November 17. és 19. között Black Friday Napok promócióval várjuk bűvész barátainkat: minden termékre, kártyacsomagra és bűvészkellékre 10 százalék kedvezményt adunk neked, ha használod az erre az alkalomra születetett kuponkódot. Máris mondjuk a részleteket: 

November 17. és 19. között használd vásárlásod végén a BLACKFRIDAY kuponkódot a figarobuveszbolt.hu oldalon, vagy személyes vásárlásodkor mondd ki jó hangosan a “Black Friday” kifejezést és fix 10% kedvezményt kapsz vásárlásod értékéből. 

A kuponkód: BLACKFRIDAY.

Online vásárlásod kedvezményét a Kosár aloldalon tudod érvényesíteni, az alábbi ábrán/képernyőfotón mutatjuk neked, hol: a Kosár aloldalon láthatóak egy táblázatban a vásárolni kívánt termékeid, a termékek fotója, neve, ára, a rendelni kívánt mennyiség és az ára. A táblázat alatti bal alsó sarokban látható egy fehér téglalap, ebbe kell beleírnod a BLACKFRIDAY kifejezést (egy szóban, nagybetűvel), majd a szürke mezőben található “Kupon beváltása” gombra kell kattintanod. Ha ezt megtetted, online rendszerünk automatikusan levonja a 10 százalék kedvezményt.  

Figyelem: ha nem érvényesíted online a kuponkódot, vagy személyes vásárlás esetén nem jelzed bűvészünknek élőszóban hangosan, hogy “Black Friday”, akkor automatikusan még nem él a 10% kedvezményt.

JÖN: Szőke Kiss Vince közös bűvészestje Molnár Szabolccsal!

JÖN: Szőke Kiss Vince közös bűvészestje Molnár Szabolccsal!

Szőke Kiss Vince (a Figaro Bűvészbolt bűvésze) közös előadást tart november 25-én Molnár Szabolccsal, az előadás címe “50% bűvészet, 100% varázslat”. A műsornak a Wekerle Kultúrház ad otthont, alább olvasható az esemény hivatalos leírása és a jegyvásárlás linkje.  

“Molnár Szabolcs és Szőke Kiss Vince bűvészek az életüknek egy olyan szakaszába értek, amely soha többé nem tud megismétlődni. Mindketten pontosan fele annyi ideje foglalkoznak a bűvészettel, mint ahány évesek. (Szabolcs 16 éves kora óta és most 32 éves, Vince pedig 13 éves kora óta, most 26 éves). A következő évtől már mindketten több időt szenteltek az életükből a varázslatnak, mint amennyit nem. Ezt a vissza nem térő alkalmat szeretnék megünnepelni egy fantasztikus bűvész és mentalista show-val, amelynek során elkápráztatják majd a közönséget, miközben átlépnek azoknak a mágusoknak a sorába, akik

elmondhatják, hogy az életük nagyobbik részét a bűvészetnek szentelték."

Egész napos szakmai rendezvénnyel készül a Molnár Bűvésziskola!​

Egész napos szakmai rendezvénnyel készül a Molnár Bűvésziskola!​

Egész napos szakmai rendezvénnyel készül a Molnár Bűvésziskola!

Október 28-án Molnár Szabolcs szervezésében egész napos bűvészrendezvény várja az érdeklődőket: lesz bűvészverseny, szeminárium, kellékvásár és gálaműsor is – a tervek szerint “Corodini hangulatban”.  

PROGRAM

A program bűvészversennyel indul a zuglói cserepesházban, ahol az esemény történetében idén először nem csak a Molnár Bűvésziskola növendékei versenyeznek, hanem egy nyílt versenyen bárki bemutathatja majd néhány perces versenyműsorát – gyerekek és felnőttek vegyesen. A produkciókat szakmai zsűri értékeli, a díjazottak komoly bűvészkellék csomagokat és öltönyvásárlási utalványokat nyerhetnek. A zsűri elnöke Fülöp Tibor lesz. 

Délután Molnár Szabolcs “Csodák ESP kártyával” című könyvéből látható majd szeminárium, ugyanakkor messze nem szokványos módon: ugyanis a szemináriumot nem maga a szerző, hanem Szőke Kiss Vince (a Figaro Bűvészbolt bűvésze) vezeti majd. Vince jó barátja Szabolcsnak, a könyv mutatványait saját meglátásaival és ötleteivel egészíti majd ki és beavatja a közönséget saját ESP jelölési technikájába is.

Kora este gálaműsor várja az érdeklődőket, fellép Fülöp Tibor, Béres Benedek, a tavalyi verseny győztesei (Gajdos Norbert, Mayer-Makaró Gergő), a Wanted tánciskola növendékei, illetve Németh Gábor. Konferál: Tóth Viktor.

JEGYEK

Belépőjegyek elérhetőek elővételben 1.500 forintos áron a Figaro Bűvészboltban és 2.000 forintért a rendezvény napján a helyszínen. 

Bővebb infók itt: https://www.facebook.com/events/659343878907274

Nagyterem programok:
10:30 Ünnepélyes megnyitó
11:00 Házi verseny
12:00 Szünet
13:00 Nyílt verseny
14:00 Ebédszünet
15:00 Szőke Kiss Vince szemináriuma Molnár Szabolcs – Csodák ESP kártyával c. könyvéből
17:00 Eredményhirdetés
18:00 Gálaműsor

Eközben az előtérben:
10:00-20:00 Kellékvásár

Micsoda szeptember: újra közösségi programok a Figaroban – JAM Kelle Botonddal, Street Magic Nap és Eleven Ősz!

Micsoda szeptember: újra közösségi programok a Figaroban - JAM Kelle Botonddal, Street Magic Nap és Eleven Ősz!

Micsoda szeptember: újra közösségi programok a Figaroban - JAM Kelle Botonddal, Street Magic Nap és Eleven Ősz!

“A Figaroba tegnap beszökött az Ősz, Bartók Béla útján suhant nesztelen, kánikulában, halk lombok alatt és találkozott velem.” – már annak idején Ady Endre is nagyon várta az őszt, mert tudta, számtalan közösségi és szakmai program várja majd a bűvészet szerelmeseit minden szeptemberben a Figaroban. Mutatjuk az idei szeptember programjainkat: 

Figaro Street Magic Nap -szeptember 16.

Bűvészkedj velünk együtt és próbáld ki élesben legújabb trükkjeidet: újra megrendezzük a Street Magic Napot, ahol bevesszük a Gárdonyi tér melletti parkot és a Feneketlen-tó környékét – jól elvarázsoljuk majd trükkjeinkkel az összes piknikezőt, járókelőt és a hétvégi Eleven Ősz fesztivál részvevőit. Részletes infók, kezdés és program itt: https://www.facebook.com/events/339903605134903

Jam Session, vendég: Kelle Botond – szeptember 4.
 
A Figaro Bűvészbolt igen gyakran ESTÉNKÉNT IS élettel telik meg. Trükköket mutatunk egymásnak, ingyenes szemináriumokat szervezünk, ötletelünk, bűvészkedünk, beszélgetünk. Első őszi vendégünk Kelle Botond lesz. Szemináriumában néhány kedvenc mutatványát és különleges ötletét osztja meg a jelenlévőkkel, illetve érdekes titkokat árul el a svédországi Conjuring Workshop alkalmával tanultakból.
Figyelem, az esemény regisztrációhoz kötött, a férőhelyek száma limitált, infók a Facebook eseményben: https://www.facebook.com/events/281443131160150/
 
Eleven Ősz, Varázslat a Bartókon – szeptember 16.
 
Az Eleven Ősz a Bartók Béla Boulevard és a kulturális sokszínűség művészeti ünnepe. Több mint 100 program lesz pénteken és szombaton a városban: kiállítások, irodalmi felolvasások, színházi és zenei programok. A Figaro Bűvészbolt bűvészei pedig egy különleges bűvészműsorral és utcai performasszal kedveskednek a közönségnek az Eleven Ősz egyedülálló kulturális forgatagában. Lufinyelés, pénzvarázslás, cilinder és kártyatrükkök – a KultPont előtt. 

Bűvészműsor: üzletünk tulajdonosa is a Pangás Fesztivál vendége lesz!

Bűvészműsor: üzletünk tulajdonosa is a Pangás Fesztivál vendége lesz!


Bűvészműsor: üzletünk tulajdonosa is a Pangás Fesztivál vendége lesz!


Augusztus 16-án Szabó István, bűvész, a Figaro Bűvészbolt tulajdonosa lesz a Pangás Fesztivál fellépője az Íme Kult Térben. A Pangás vendége lesz Halmosi Sándor (költő), Ongjerth Dávid (zenész) és Petrik András (rendező, operatőr) is, a szervezők esténként kulturális programokkal, délelőttönként közösségi brunch-csal várják az érdeklődőket. 

A Pangás Fesztivál szerdai programjában nem csak bűvészműsor lesz majd látható, az elképesztő mutatványok mellett egy pódiumbeszélgetés keretein belül ismerheti meg jobban a közönség Szabó István varázslatos világát és misztikus titkait. A Pangás augusztus 16-i (szerdai) programja 19 órakor kezdődik majd az újbudai Íme Kult Térben, az események látogatása ingyenes. 

Bővebb infók és FB esemény itt: https://www.facebook.com/events/830346731959817/

Elvarázsoltuk az árakat!

Elvarázsoltuk az árakat!

Elvarázsoltuk az árakat!

Akár azt is írhatnánk, hogy a Nemzeti Bűvészkellék-felügyelő Hatóság a 127./2023. (V. 5.) Korm. rendelet értelmében augusztus 1-től kötelező akciót vezetett be bizonyos bűvészkellékekre. De nincs ilyen rendelet, nincs ilyen hatóság, csak mi vagyunk jóarcok. Augusztus végéig 13+1 trükk, mutatvány és bűvészkellék érhető el kedvezőbb áron a Figaroban és a weben.  Az akciós termékek listája: 

Kólalapok fordulatos párlapos trükk 1.990 helyett 1.290 forint,
Nyaktörő gag 1.990 helyett 1.590 forint,
Varázstoll (pénzátszúró toll) 3.490 helyett 2.500 forint,
Csodalámpa érmevarázslat 3.500 helyett 2.500 forint, 
ESP kártyacsomag bónusz mutatvánnyal (Bicycle) 3.500 helyett 2.590 forint, 
PK gyűrű 5.300 helyett 3.990 forint, 
King and Legacy jelölt (!) prémium kártyacsomag 5.590 helyett 4.590 forint, 
Prémium fekete fa varázspálca 6.500 helyett 5.000 forint, 
PRO Zebra kendő és stoppolható reel 8.500 helyett 6.500 forint,
Miguel Angel Gea érmetrükkös DVD 10.990 helyett 8.500 forint,
Joshua Jay bűvészkönyve 12.900 helyett 9.900 forint, 
Prémium mágneses karikaszett színpadra 12.500 forint helyett 9.990 forint, 
Letters from Juan – Tamariz bűvészfüzet 12.500 helyett 10.990 forint, 
Anyweb bűvész applikáció okostelefonra 17.500 helyett 15.000 forint.

 

Black Tiger: a designer kártyák királyának története!

Black Tiger: a designer kártyák királyának története!

Black Tiger: a designer kártyák királyának története!

A Black Tiger kártyacsomag úgy vált minden idők legnépszerűbb designer kártyájává, hogy ehhez mindössze csak egy különös véletlen kellett. Ismerd meg velünk Brad Christian sikersztoriját és a designos kártyacsomagok genezisét!

Az évezred elején járunk, az évszám 2001: néhányan már ezekben az években ráéreztek, hamarosan az lesz a legnagyobb biznisz, ha beszállnak az akkor jócskán gyerekcipőben járó és formálódó internetbe. Magyarországon a betárcsázós internet korát éltük, az internet ugyanazon a vezetéken jött, mint a telefon – és ha épp a startlap.hu-t szerettük volna olvasgatni számítógépünkön, bizony a vezetékes telefonvonal addig elérhetetlenné vált. És mindez aranyáron, korlátlan internetről akkor lakossági felhasználók álmodni sem mertek. 

Ebben az évben történt, hogy Brad Christian megalapította Amerikában az Ellusionist weboldalt és online bűvészboltot. Brad nem csak a bűvészet szenvedélyének hódolt, de már jóideje kísérletezett weblapok készítésével is – ez akkoriban még igencsak ritka tudománynak számított. Kézenfekvő volt, belecsap, vegyíti a kettőt, amihez ért. Weboldalán elsősorban oktatóvideókat árult, amelyeken könnyű kártyatrükköket tanított. 

A biznisz ugyanakkor egy óriási véletlennek köszönhetően indult be csak igazán: Brad Christian az éjszaka közepén Kelly nevű ismerősétől email kapott. Kelly nem tudott aznap este aludni, ezért azzal ütötte el idejét, hogy lefotózott egy Bicycle kártyalapot és az így kapott képet egy kezdetleges képszerkesztő programba töltötte. A képszerkesztőben kipróbálta, hogy nézne ki a kártya negatívja, a valósággal ellentétes tónusok és a fekete szín pedig lenyűgözte Kelly-t. 

Kelly átküldte a fotót Brad-nek, aki mit sem hezitált, néhány hét múlva már megkezdődött a Black Tiger paklik gyártyása a USPCC akkori Cincinnati-i bázisán. A Black Tiger minden idők legtöbbet eladott dizájner paklijává vált és csak az Ellusionist cég több mint 100 féle designer csomagot terveztetett és forgalmazott az azt követő két évtizedben – köztük a legendás Ghost, Shadow Masters paklikat.

Az Ellusionist néhány hónapja úgy gondolta, jól megünnepli a Black Tiger kártyacsomag születésének 20. évfordulóját: megjelentette az úgynevezett Revival Edition-t, a legendás pakli reprintjét. 

Milyen a Black Tiger Revival Edition?

(A.) Ugyanaz a megszokott monokróm dizájn, változatlan hátoldal.
(B.) A képoldalt némiképp újraszabták: valamivel kisebbek, szebbek és elegánsabbak a pipek.
(C.) A “red” verzió került a Revival Edition-be is, tehát a piros kártyalapok fekete alapon NEM fehérek, hanem pirosak – így a laikus néző sem kavarodik meg, milyen színű lapot lát.

A designer kártyák királya a Te polcodról sem hiányozhat, még szerencse, hogy a Figaro Bűvészboltban bármikor beszerezheted: https://www.figarobuveszbolt.hu/katalogus/bicycle/black-tiger-kartyacsomag-revival-edition/

A cikket Szabó István, a Figaro Bűvészbolt tulajdonosa, bűvész és műsorvezető írta. A fényképeken a Black Tiger ÚJ verziója, a Revival Edition látható.

“Én még ilyet nem láttam!“ – beszámolónk a “Penn & Teller” duó bűvészműsoráról

“Én még ilyet nem láttam!“ - beszámolónk a “Penn & Teller” duó bűvészműsoráról

“Én még ilyet nem láttam!“ - beszámolónk a “Penn & Teller” duó bűvészműsoráról

Szabó István (a Figaro Bűvészbolt tulajdonosa) Londonban nézte meg az ikonikus “Penn & Teller” páros előadását. Az alábbiakban az ő élménybeszámolója olvasható a műsorról, a trükkökről és a páratlan hangulatról:

Nem gyakori az ilyesmi. Amikor eldöntöttem, hogy megnézem a “Penn & Teller” duó bűvészműsorát az Egyesült Királyságban, elhatároztam, tanulok: mindent figyelek majd, ami a színpadon történik, a fényeket, a tűzcsóvákat, a füstöt, a hatalmas LED falat, a zenei bejátszásokat és a háttérstáb színpadi jelenlétét – kiváncsi voltam, hogyan őrölnek a fogaskerekek, elvégre tényleg egy vegasi szuperprodukciót látok. 

Csalódtam. És ez nem is eshetett volna jobban. Hiába szeretem a füstöt es a látványos pirót, azokat maximum az Eventim Apollo színháztól tíz percre levő Stamford Bridge-en, a Chelsea futballcsapatának meccsén kaphattunk volna. Itt és most a parasztvakítás elmaradt. Helyette elvitte a show-t két isteni zseni, akik úgy ragadták meg és használták ki a figyelmünket, hogy egy pillanatig nem volt kérdés, az élmény egy életre szól. Nem olyan közhelyes értelemben, hanem tényleg: ha halálunk előtt valóban lepereg az életünk, egy pillanatra még újra látni fogom a műsor egyik képkockáját, Penn-t, Tellert. 

A “Penn & Teller” páros műsorát óriási érdeklődés kísérte. Már csak azért is, mert ritka esemény az ilyesmi Európában, a legutóbbi angliai turné óta (jelen esetben tekintsük az Egyesült Királyságot Európa részének) jó sok év eltelt. Erre jön az extra, a hab a tortán: az előadás marketingszövege szerint most utoljára adtak elő a mi földrészünkön. Ennyi, nem lesz több, Teller már egyébként is 75 éves – hiába néz ki legalább két évtizede ugyanúgy, ő is öregszik. 

Penn és Teller nagybetűs SZTÁR, ez nem kérdés. A műsor kezdetekor a színpadon ültek egy-egy székben, NEM CSINÁLTAK SEMMIT, nem volt náluk kellék, nem szóltak semmit, a nézőtér mégis felrobbant, mindenki tapsolt, hosszan, nagyon hosszan. Az Eventim Apollo teljesen megtelt, 5.000 néző csak aznap és ez az egyik este volt a sok közül. Én márciusban vettem meg a jegyemet, az egyik utolsót, azt is a hátsó karzat egyik szélső sarkába. 

A műsor összességében egy best of előadás volt Penn és Teller több mint öt évtizedes közös útjának legismertebb trükkjeivel. Volt Houdini láda, illúziók – ahogy tőlük ismerjük, egy kicsit másként, az előadók stílusára és személyiségére szabva, hol paródiaként, hol egy majomnak öltözött statisztát megjelentetve. 

A trükköket ugyan ismertem és videón is láttam már ezerszer a vegasi párostól, élőben mégis teljes más volt: a mutatványok közötti kapocs, az előadók bámulatos személyisége és hatni tudása lenyűgözött. Az egyik pillanatban megőrült a közönség, mindenki hangosan nevetett, ordított, kártyalapokat dobált, a másik percben néma csend volt, tátott szájjal néztük Teller ikonikus árnyjátékos-rózsás műsorszámát. Igazi érzelmi hullámvasút! 

És hogy mire fel őrült meg az EGÉSZ közönség? Ott az óriási színpad, ott van több ezer ember és mégis: pár kártyalap és egy matematikai elven működő mutatvány nyűgözte le őket, a Woody Aragontól kölcsönvett interaktív Love Ritual. Ez volt az este egyik csúcspontja, repültek mindenhova a kártyák, sörbe és popcornba, sőt. A mellettem ülő fiatal párt még az sem zökkentette ki az ordítva tapsolásból, hogy a felénél már az instrukciókat sem követték, csak őrjöngtek és néha teljesen random dobáltak el egy-két kártyát. Nekik a mutatvány nem sikerült, mégis odáig voltak. (Egyébiránt én nagyon hálás vagyok ennek a párnak, Paul és barátnője ugyanis hagyta, hogy a szünetben és a műsor után nagyon hosszan beszéljek hozzájuk és meséljek nekik mindenről, a műsorról, a bűvészetről és a Figaro Bűvészboltról.)

Azt már megszokhattuk, Teller a műsorban nem beszél, de a rózsás számot földöntúli élmény volt megélni, nem csak a rutin ereje és hatása miatt, de azért is, mert teljesen néma volt a műsorszám, nem volt kísérőzene, nem volt semmi csinnadratta. A közönség azonnal kapcsolt, érezték, valami különleges dolognak a részesei. Akkora csend volt, hogy ha én a karzat végén suttogva azt mondtam volna, “hajrá, magyarok”, még talán a színpadig is eljutott volna a hangom. 

Imádtam, ahogy saját arcukra formálták az előadók az egész műsort és talán azt is mondhatom, az egész bűvészetet is műfaji értelemben. A szokványos dolgok sem voltak szokványosak, egy kötélvágás trükktől is – amit egy óriási, 10-15 méter hosszú függönnyel csináltak – azonnal beestem a székem alá. Katarzis!

Összességében: óriási élmény volt. A műsor után akkora tömeg gyűlt össze az előadóterem előtt, hogy meggyőződésem volt, ott vannak az előadók személyesen. Fel is készültem egy közös fotóra és arra, hogy azt mondjam, “köszönöm”. Tévedtem. A nagy tömeg a mörcspultnál volt, mindenki aláírt posztert, pulcsit, pólót és kártyát akart venni. Közös képem tehát nincs, némi vígasz, paklim igen.

Még egy megjegyzés: én még ilyet nem láttam. Az Eventim Apolló színháztermének előtérben több italpult volt, mint a Budapest Parkban egy 10.000 fős koncerten. A két felvonás közötti szünet több mint fél órára sikerült, mert még mindig álltak a pultoknál, mindenki csapolt sört akart és ha már ott volt, még alsóhangon egy röviditalt is. Ezzel pedig megadtam a választ a nézőközönség átlagéletkorára, a többség 20 és 50 között volt és hiába kutattam és figyeltem, egyetlen gyereket sem láttam egész este. VÉGRE! 

Hajrá, magyarok! 3+1 kedvenc magyar bűvészmutatványunk

Hajrá, Magyarok! 3+1 kedvenc magyar bűvészmutatványunk

Hajrá, Magyarok! 3+1 kedvenc magyar bűvészmutatványunk

A sajtó az elmúlt időszak óriási magyar sportsikereiről volt híres: Bajnokok Ligája döntőt játszott a Ferencváros női kézilabdacsapata, Szoboszlai Dominikot pedig leigazolta a világhírű Liverpool. Itt az idő azonban, hogy vessünk egy közelebbi pillantást néhány kiemelkedő hazai bűvészmutatványra és kellékre, ezért összegyűjtöttünk nektek 3+1 magyar trükköt, amik persze mind ott vannak a Figaro polcain is. 

Pocket Illusion – Astortól

Astor barátunk évtizedek óta járja a világ legrangosabb bűvészkongresszusait, 2015-ben és 2017-ben pedig a világhírű Magic Castle előadójaként adott bűvészműsorokat Hollywoodban. Astornak számtalan saját mutatványa van, közülük az egyik leghíresebb minden bizonnyal a Pocket Illusion, a világ legkisebb nőfeldarabolós illúziója. A különleges kártyákon szereplő női testrészeket hiába keverjük össze véletlenszerűen, újra és újra a helyes sorrendbe rendeződnek vissza
A trükk.

Drop – Badár Tamástól

Badár Tamás az RTL Hungary’s Got Talent című műsorának döntőse és különdíjasa, az Illúzió Mesterei visszatérő fellépője, aki számos nemzetközi kongresszuson kápráztatta el a világ legjobb bűvészeit. Például: David Copperfieldet is lenyűgözte egy saját trükkjével. Idén Drop című mutatványáról beszélt mindenki Blackpoolban – a világ legnagyobb bűvészkonferenciáján! Az előadó két random lapot hajít a pakli közepébe, így találja meg a néző aláírt lapját. 
A trükk.

Dream – Dr. Szabó G. Gábortól

Dr. Szabó G. Gábor a londoni Magic Circle tagja, a legrangosabb európai close-up bűvészverseny különdíjasa. Gábor újragondolta, mit lehet kezdeni néhány Figaroban is kapható trükkös kártyalappal, ami annyira jól sikerült, hogy lenyűgözte a szakmát Koppenhágában: a mutatvány Szabó G. Gábor dániai szakmai szemináriumának legsikeresebb mutatványa volt.
A trükk.

2+1. Csodák ESP kártyával – Molnár Szabolcs könyve

Molnár Szabolcs nem csak hivatásos bűvész, de fontos kulcsfigurája is a hazai bűvészéletnek, oktat, bűvésziskolát vezet és közösséget szervez. “Csodák ESP kártyával” című új kötetében munkásságának és szakmai tapasztalatának esszenciáját adja át: megoszt számos ESP kártyalapokkal bemutatható mentalista mutatványt, betekintést enged az ESP kártyák történetébe és típusaiba, továbbá esszék formájában saját tapasztalatait és gondolatait is megismerhetjük. 
A könyv.

AJÁNLÓ: A Figaro bűvésze lesz a következő Varázs-Szalon show vendége!​

AJÁNLÓ: A Figaro bűvésze lesz a következő Varázs-Szalon show vendége!

AJÁNLÓ: A Figaro bűvésze lesz a következő Varázs-Szalon show vendége!

Szőke Kiss Vince kollégánk lesz Dr. Szabó G. Gábor kártyabűvész vendége a következő Varázs-Szalon előadás során. Az esemény július 19-én 18:30-tól lesz az AfriCaféban, a felhívás szövege az alábbiakban olvasható:

Az 53. Varázs-Szalon és Dr. Szabó G. Gábor kártyabűvész, házigazda vendége Szőke Kiss Vince feltörekvő, fiatal bűvész lesz!

Mi várható:
Természetesen amellett, hogy mindketten bűvészkedünk is, beszélgetünk Vincével eddigi karrierjéről, inspirációiról, a kreatív alkotási folyamatról, versenyeiről és természetesen a közönség is kérdezhet!

Vince a fiatal bűvész generáció egyik legkreatívabb alakja, és ez az előadásain egyaránt meglátszik. A 2019-es Figaro Bűvészversenyen a rangos 3. helyet szerezte meg. 2022-ben pedig Spanyolországban lépett fel, ahol hazáját képviselte egy cirkuszi produkcióban. Hétköznapokban a Figaro Bűvészboltban szokta megtanítani az kezdő bűvészeknek első mutatványaikat, illetve a Repülő Seprű kávézóban szokta elvarázsolni a hely vendégeit. Gyakran új mutatványokon keresztül, néha pedig régieket újragondolva varázsolja el a közönséget közel 13 éves tapasztalatával a mágia világában. Ha szeretnéd megismerni Vince pályafutását személyesen akkor itt a helyed!

Jegyár: elővételben (július 19. 15 óráig!), jelentős kedvezménnyel: 3.000 Ft, a Figaro Bűvészboltban, illetve foglalás e-mailben:
Dr. Szabó G. Gábor (buvesz@szabogg.hu).

Ha lesz még hely, az előadás előtt helyszínen is megvásárolható 5.000 Ft-ért, minden esetben készpénzes fizetéssel!

Résztvevők:
Szőke Kiss Vince bűvész
Házigazda – Dr. Szabó G. Gábor:
„Inspiratív bűvészet – intelligens embereknek” – ez a nemzetközileg is elismert és díjazott Dr. Szabó G. Gábor kártyabűvész jelmondata.
Gábor különböző témájú önálló estjei, illetve céges és egyéb rendezvényeken való fellépései mellett megálmodója, alapítója és házigazdája a Magyarországon egyedülálló „Varázs-Szalon” sorozatnak.
Honlap: www.szabogg.hu
E-mail: buvesz@szabogg.hu
Tel. +36-30-2463914

Ismét jön a Figaro STREET MAGIC Nap!

Ismét jön a Figaro STREET MAGIC Nap!

Ismét jön a Figaro STREET MAGIC Nap!

A Figaro Bűvészbolt különleges közös bűvészkedésre hív mindenkit: június 17-én veletek együtt bevesszük a Feneketlen-tó környékét, ahol elvarázsoljuk az összes piknikezőt, futót és járókelőt a trükkjeinkkel. Alábbiakban olvasható a Facebook esemény felhívásának hivatalos szövege:

“Szívesen bűvészkednél együtt velünk és örömmel kipróbálnád élesben is a legújabb trükkjeidet?!

Június 17-én (szombaton) délután:
  • a Figaro Bűvészboltban találkozunk, gyülekezünk és ismerkedünk egymással (13:45-ös kezdéssel),
  • majd bevesszük a Figarotól néhány perc sétára megtalálható Feneketlen-tó környékét, ahol jól elvarázsoljuk az összes piknikezőt, futót és járókelőt a trükkjeinkkel. 

Sőt: a Street Magic Nap keretein belül közös bűvészvideót is forgatunk majd… 🙂

Az eseményre nem kell regisztrálnod, ugyanakkor a részvételhez LEGALÁBB 16 évesnek kell lenned.”
 
A Facebook esemény elérhető itt, csekkolj be:  IV. Figaro STREET MAGIC Nap x közös bűvészkedés – Feneketlen-tó